Skip to main content

Ρεσιτάλ πιάνου της Λενιώς Λιάτσου από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Το ρεσιτάλ θα πραγματοποιηθεί στις 14 Φεβρουαρίου - Το πρόγραμμα αποτελείται από έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου αλλά και από πρώτες εκτελέσεις.

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης έχει τη χαρά να φιλοξενεί ρεσιτάλ πιάνου της Λενιώς Λιάτσου, την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, στις 21.00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεών του «Μελίνα Μερκούρη», Φράγκων 15. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής ΑΠΘ.

«Dialogues secrets»

Το πρόγραμμα της συναυλίας αποτελείται από έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου αλλά και από πρώτες εκτελέσεις. Επίσης εμπεριέχει 2 έργα από το δίσκο βινυλίου της Λενιώς Λιάτσου που κυκλοφόρησε πρόσφατα με την Αυστριακή εταιρία Godrec με έργα για πιάνο του Γιώργου Απέργη.

Συγκεκριμένα θα ακουστούν έργα του συνθέτη Γιώργου Απέργη, Gerard Pesson, Salvatore Sciarrino και του ανερχόμενου Δανού συνθέτη Christian Winther Christensen.

Ο τίτλος του ρεσιτάλ ' Dialogues secrets' αναφέρεται τόσο στα εμφανή όσο και στα κρυμμένα κοινά στοιχεία μεταξύ των τεσσάρων συνθετών: η μουσική τους γλώσσα χαρακτηρίζεται από έναν κοινό ηχητικό κόσμο εύθραυστων, φευγαλέων γεγονότων που συχνά ωθούν το όργανο σε οριακές δυναμικές ακουστότητας. Η χρήση τεχνολογίας και του προετοιμασμένου πιάνου αποτελούν μόνο τα μέσα για να αφηγηθούν τη σημερινή ζωή με ένα ιδιαίτερα αυθεντικό και προσωπικό ιδίωμα. Άλλοτε η μουσική τους παραπέμπει σε ψιθυριστή ομιλία και άλλοτε σε ηφαίστειο που εκρήγνυται. Η σημαντικότερη ίσως 'κρυμμένη' επιρροή του Απέργη στην μουσική των νεότερων συνθετών – Sciarrino, , Pesson και Christensen - αφορά στην μονοχρωματική υφή: στην εμμονική επανάληψη μίας μουσικής ιδέας η οποία εμπλουτίζεται σταδιακά.

Η Λενιώ Λιάτσου, πιανίστα με διεθνή καριέρα, είναι εξειδικευμένη στη σύγχρονη μουσική.

Τιμές

Είσοδος 8 ευρώ και 5 ευρώ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Christian Winther Christensen: Preludes for Piano and Max/MSP -13’

1. Prelude VII, Eb Major

2. Prelude VIII, in Eb Minor

3. Prelude XI, in E minor – A’ εκτέλεση

4. Prelude V, in D major - A'εκτέλεση

5. Prelude I, in C major


Gerard Pesson: La Lumière N'a Pas de Bras Pour nous Porter - 4’

Salvatore Sciarrino: Piano Sonata II 10’

Διάλειμμα

Georges Aperghis: Les Secrets élémentaires -13’

Georges Aperghis: Dans le Mur pour piano et électronique -19’

Πιάνο: Λενιώ Λιάτσου

Ηχητική επιμέλεια: Δημήτρης Μαρωνίδης


Βιογραφικό Λενιώς Λιάτσου

H Λενιώ Λιάτσου έχει εμφανιστεί σε αίθουσες όπως το Carnegie Hall, Purcell Room, Blackheath Concert Hall, και σε Φεστιβάλ όπως το Klang Festival, Βath Music Festival, Park Lane Group, Φεστιβάλ Αθηνών, SPOR Festival. Έχει συμπράξει ως σολίστ με σημαντικές ορχήστρες της Ελλάδας και του εξωτερικού ενώ οι ερμηνείες της έχουν λάβει θερμότατες κριτικές από τον διεθνή τύπo (New York Times, The Guardian, Independent κ.α).

Έχει συνεργαστεί με συνθέτες όπως οι Georges Aperghis, Μanos Tsangaris, Niels Roensholdt.

Η δισκογραφία της περιλαμβάνει το έργο BUNITA MARKUS του Μ. Feldman , την πρώτη εκτέλεση του κοντσέρτου για πιάνο και βιολί του Μιχάλη Λαπιδάκη, καθώς και πλήθος έργων σύγχρονων Ελλήνων και ξένων συνθετών ( Dissonance records, Λέσχη του Δίσκου, Naxos, ORF, Godrec). Ηχογραφήσεις της έχουν αναμεταδοθεί από το Κρατικό Ραδιόφωνο της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Σλοβενίας, της Ελλάδας και της Αυστραλίας. Πρόσφατα κυκλοφόρησε δίσκο βινυλίου με την Αυστριακή εταιρία Godrec με έργα για πιάνο του Γιώργου Απέργη.

Είναι ιδρυτικό μέλος του συνόλου σύγχρονης μουσικής dissonArt ensemble και διδάσκει ως εξωτερικός συνεργάτης στο Τμήμα Μουσικής επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.