Skip to main content

Reuters: Ελάχιστες οι πιθανότητες συμφωνίας αυτήν την εβδομάδα

Οι πιθανότητες συμφωνίας Αθήνας-δανειστών για την αξιολόγηση μέχρι το Πάσχα είναι ελάχιστες, παρά τις ελπίδες του Αλέξη Τσίπρα, γράφει το Reuters.

Ξεκίνησαν εκ νέου τη Μεγάλη Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές, με αντικείμενο τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να κλείσει η αξιολόγηση και να αποδεσμευθούν πάνω από 5 δισ. ευρώ βοήθειας, γράφει το πρακτορείο Reuters.

Ωστόσο, όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα, οι πιθανότητες συμφωνίας είναι ελάχιστες, παρότι ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά ήλπιζε να επιτευχθεί μια συμφωνία πριν το Ορθόδοξο Πάσχα. «Εάν υπάρξει πάντως συμφωνία, οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα μπορούσαν να συναντηθούν την Πέμπτη για να αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει γίνει», σημειώνει το πρακτορείο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μεταρρυθμίσεις που είναι υπό συζήτηση αφορούν τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, όπως και τα επιπλέον μέτρα τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα σε περίπτωση που δεν πετύχει τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος που θέτει το πρόγραμμα το οποίο συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Αυτά τα «έκτακτα» μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο αν τα «τακτικά» δεν επαρκούν για να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018, σημειώνει το Reuters και προσθέτει:

Η συγκεκριμένη δέσμη μέτρων, που θεωρητικά θα έχει ως αποτέλεσμα εξοικονόμηση της τάξεως του 2% του ΑΕΠ, δεν έχει οριστεί ακόμη, αλλά η Αθήνα αντιδρά με το επιχείρημα ότι η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει εκ των προτέρων νομοθέτηση.

Η Ελλάδα χρειάζεται τα χρήματα που θα αποδεσμευθούν σε περίπτωση συμφωνίας, προκειμένου να αποπληρώσει δάνεια του ΔΝΤ, ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά η εύρεση επιπλέον περικοπών- ακόμη και «έκτακτων»- θα είναι δύσκολη για την κυβέρνηση, τονίζει το Reuters, το οποίο επισημαίνει ότι διαθέτει μια εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί και το ΔΝΤ διαφωνούν για το αν οι τρέχουσες μεταρρυθμίσεις επαρκούν για την επίτευξη του στόχου και για αυτό υπήρξε η απόφαση για την αναζήτηση έκτακτων μέτρων. Η διαφορά μεταξύ των εκτιμήσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα που μπορεί να επιτύχει η Ελλάδα έως το 2018 είναι της τάξεως του 2% του ΑΕΠ.

Εξαιτίας των διαφορετικών δημοσιονομικών εκτιμήσεών τους, οι δανειστές διαφωνούν και για το αν η Ελλάδα χρειάζεται αυτή τη στιγμή ελάφρυνση χρέους. Οι συζητήσεις επί αυτού του θέματος έχουν αρχίσει και θα προχωρήσουν όταν επιτευχθεί συμφωνία για το πακέτο των έκτακτων μέτρων.