Skip to main content

Reuters: Η Ελλάδα ψηφίζει μπροστά σε διχαστικά διλήμματα

Η Ελλάδα ψηφίζει στο δημοψήφισμα που φέρνει πολιτικές εξελίξεις ενώ κρίνεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ μέσα σε κλίμα όξυνσης.

"Η Ελλάδα ψηφίζει καθώς τίθεται σε αμφιβολία η παραμονή της στο ευρώ", είναι ο τίτλος του πρακτορείου Reuters, για το δημοψήφισμα της Κυριακής.

"Οι Έλληνες ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε περισσότερη λιτότητα για να λάβουν διεθνή βοήθεια, σε ένα δημοψήφισμα υψηλού ρίσκου που είναι πιθανό να αποφασίσει ακόμα και την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωζώνη" ξεκινάει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα, εν μέσω κλειστών τραπεζών και απειλών για οικονομική κατάρρευση, είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί.

Οι Έλληνες είναι διχασμένοι, όπως αναφέρει, τονίζοντας ότι μια ψηφοφορία για το κατά πόσο θα δεχτούν περισσότερους φόρους και περικοπές είναι έτσι κι αλλιώς διχαστική, ακόμα και σε καλές εποχές.

Πάντως, το Reuters εκτιμά ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα αντιμετωπίσει μια νέα περιόδο οικονομικής και πολιτικής αναταραχής τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

"Η παραίτηση του πρωθυπουργού παραμένει ακόμα πιο πιθανή από το Grexit. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της Κυριακής, η πολιτική μεταβλητότητα είναι εδώ για να μείνει" τονίζει ο Βόλφγκανγκ Πίκολι (Wolfgang Piccoli) της Teneo Intelligence.

Εάν οι Ελληνες ψηφίσουν "ναι" τότε ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης αναμένεται να παραιτηθούν, πυροδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο αβεβαιότητας καθώς τα κόμματα θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μέχρι να γίνουν οι εκλογές.

"Οι Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει ότι ένα "ναι" θα αναστήσει τις ελπίδες για βοήθεια προς την Ελλάδα. Αλλά οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και η χρεοκοπία προς το ΔΝΤ την Τρίτη, έχουν υπονομεύσει την αξιοπιστία και την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, επομένως ένα νέο πακέτο βοήθειας πιθανότατα θα περιλαμβάνει νέους σκληρότερους όρους από αυτούς που προσφέρθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα".