Skip to main content

Reuters: Κάτω από 20 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση

Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών ενημερώθηκαν από την ΕΚΤ για τα αποτελέσματα του AQR - Κανένα σχόλιο από τη Φρανκφούρτη επί της πληροφορίας

Σε λιγότερα από 20 δισ. ευρώ αποτιμάται το ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, όπως τόνισε τραπεζική πηγή στο πρακτορείο Reuters.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών ενημερώθηκαν στη Φρανκφούρτη για τα αρχικά αποτελέσματα του ελέγχου στοιχείων ενεργητικού (AQR) που διενήργησε η ΕΚΤ. Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει σχολιάσει την πληροφορία του Reuters.

Οι τράπεζες πραγματοποιούν αγώνα δρόμου για να μειώσουν κατά το δυνατόν τον λογαριασμό της ανακεφαλαιοποίησης, αναφέρει το πρακτορείο.

Μέσα στο προσεχές διάστημα και άλλες τράπεζες -πλην της Πειραιώς- αναμένεται να υποβάλουν προαιρετικές δημόσιες προσφορές στους κατόχους υβριδικών τίτλων, ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης και υψηλής διαβάθμισης, με σκοπό την απομείωση του συνολικού λογαριασμού που αναμένεται να προκύψει από το AQR και το βασικό σενάριο των stress test στο τέλος του μήνα.

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο επικαιροποιημένο σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση, με τη διαδικασία να πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απασχολεί σήμερα το κυβερνητικό συμβούλιο (ΚΥΣΟΙΠ), με φόντο την επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών.