Skip to main content

Reuters: Κοντά σε συμβιβαστική λύση με τους θεσμούς η Ελλάδα

Υπάρχουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες για να βρεθεί λύση στο δημοσιονομικό κομμάτι, είμαστε πολύ κοντά, λέει η κυβερνητική πηγή στο Reuters.

Η Ελλάδα και οι διεθνείς δανειστές βρίσκονται πιο κοντά σε μια συμβιβαστική λύση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος διάσωσης, που θα μπορούσαν να απελευθερώσουν περισσότερη βοήθεια προς την Ελλάδα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο Reuters.

"Υπάρχουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες για να βρεθεί λύση στο δημοσιονομικό κομμάτι των πραγμάτων. Είμαστε πολύ κοντά", τόνισε κυβερνητική πηγή. Η απόκλιση παρέμεινε για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και τις ρυθμίσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πρόσθεσε η πηγή.

Η αξιολόγηση διαρκεί μήνες κυρίως λόγω της κόντρας μεταξύ των πιστωτών για το προβλεπόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας μέχρι το 2018- αρχικά τέθηκε στο 3% από την ΕΕ, στο 1% από την Αθήνα και στο 4,5% από το ΔΝΤ.

Οι Αθήνα και οι πιστωτές της έχουν συμφωνήσει να χρησιμοποιήσουν το 3% ως βασικό σενάριο στις συνομιλίες.

Αλλά η ΕΕ και το ΔΝΤ βρίσκονται ακόμη "στα μαχαίρια" για το εάν η Αθήνα θα μπορούσε να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, τόνισε ένας αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες.

Ο ίδιος σημείωσε πως το ΔΝΤ, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα συγχρηματοδοτήσει το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας μετά από την αξιολόγηση και υπό το πρίσμα του πόσο μεγάλη ελάφρυνση χρέους θα δεχθεί η Ελλάδα, εκτιμά πως η Αθήνα θα "χάσει" τον στόχο του πλεόνασμα για το 2018 και θα διαμορφωθεί στο 1,5%, ακόμη κι αν εφαρμόσει μέτρα αξίας 3% του ΑΕΠ.

Οι θεσμοί της ΕΕ εκτιμούσαν ότι ο στόχος ήταν εφικτός. Αντιμέτωπη με μια μεγάλη προσφυγική κρίση –η οποία εκτόξευσε την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή του μαζικού κύματος ροής προσφύγων στην Ευρώπη τον προηγούμενο χρόνο, η ΕΕ είναι πρόθυμη να επιλύσει το χρηματοδοτικό αδιέξοδο γρήγορα, αναφέρει το Reuters.