Skip to main content

Reuters: Πλησιάζουν σε συμβιβασμό για την Ελλάδα ΔΝΤ και Ευρωπαίοι

Αξιωματούχος δηλώνει στο πρακτορείο ότι όλοι πιστεύουν πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξουν με τη λύση που πρότεινε η Λαγκάρντ.

 

Πιθανόν είναι να υπάρξει συμβιβασμός για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, μεταδίδει το Reuters.

Σε δημοσίευμα του το πρακτορείο επικαλείται αξιωματούχους με γνώση των διαπραγματεύσεων και υποστηρίζει ότι Ευρώπη και ΔΝΤ θα συμφωνήσουν με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση δόσεων αλλά και να μετατμεθεί αργότερα το ζήτημα του χρέους.

«Όλοι πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξουμε με τη λύση που πρότεινε η Λαγκάρντ» δήλωσε ένας εκ των αξιωματούχων.  

Όπως διευκρινίζει το δημοσίευμα του πρακτορείου, η επικεφαλής του ΔΝΤ πρότεινε ένα σχέδιο βάσει του οποίου το Ταμείο θα ενταχθεί τώρα στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς η Αθήνα υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, ωστόσο δεν θα εκταμιεύσει χρήματα μέχρι να αποσαφηνιστεί από την Ευρωζώνη η ελάφρυνση χρέους που θα προσφερθεί στην Ελλάδα.

Μάλιστα, το δημοσίευμα φιλοξενεί δήλωση αξιωματούχου που υποστηρίζει ακριβώς ότι θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης από το ΔΝΤ μόλις υπάρξει περισσότερη σαφήνεια για το χρέος. «Μένει να επιβεβαιωθεί πότε ακριβώς θα γίνει αυτό» συμπλήρωσε. 

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι αν επιτευχθεί ο συμβιβασμός, η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει από τον ESM κεφάλαια 7,4-8 δισ. ευρώ, για να καλύψει τις αποπληρωμές χρέους του επόμενου μήνα.