Skip to main content

Reuters: Το ΔΝΤ εξετάζει χαλάρωση των όρων χορήγησης δανείων

Το ΔΝΤ εξετάζει διάφορα μέτρα καθώς βλέπει πόσο σημαντικό είναι να αναβαθμιστεί το παγκόσμιο δίχτυ ασφαλείας, δήλωσε αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα εισάγει νέους κανόνες ώστε οι χώρες να έχουν γρήγορη πρόσβαση σε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση σε δολάρια για να προφυλαχθούν από ενδεχόμενη οικονομική κρίση, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγή της ιαπωνικής κυβέρνησης με γνώση του θέματος.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω της ανησυχίας ορισμένων αναλυτών ότι η πορεία νομισματικής σύσφιξης της Federal Reserve μπορεί να προκαλέσει απόσυρση κεφαλαίων από τις αναδυόμενες ασιατικές οικονομίες και να διαταράξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Με βάση το νέο σχεδιασμό του ΔΝΤ, οι χώρες  - μέλη που τελούν υπό αξιολόγηση μπορούν να προσφύγουν στο Ταμείο για βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση σε δολάρια προκειμένου να καταπολεμήσουν ενδεχόμενη κερδοσκοπική επίθεση στα νομίσματά τους, όπως εξήγησε η ίδια πηγή που δεν θέλησε να κατονομαστεί επειδή το θέμα είναι ευαίσθητο.

Οι νέοι αυτοί κανόνες εξετάζονται από το ΔΝΤ με στόχο να ενισχυθεί το δίχτυ ασφαλείας έναντι επικείμενης έντονης αύξησης της διακύμανσης στις αγορές. Τα ακριβή κριτήρια θα αποφασιστούν επίσημα στην συνεδρίαση του ΔΝΤ στο τέλος αυτού του μήνα, δήλωσε η ίδια πηγή.

"Το ΔΝΤ εξετάζει διάφορα μέτρα καθώς βλέπει πόσο σημαντικό είναι να αναβαθμιστεί το παγκόσμιο δίχτυ ασφαλείας έναντι μελλοντικών προβλημάτων ρευστότητας”, δήλωσε αξιωματούχος του ΔΝΤ στο Reuters.

Η εφημερίδα Nikkei μεταδίδει ότι το ΔΝΤ εξετάζει μια νέα γραμμή βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης που δεν θα θέτει αυστηρούς κανόνες στις χώρες που αιτούνται δάνειο.