Skip to main content

Revolution in Art:Αέρας Οκτωβριανής επανάστασης πνέει στα 52α Δημήτρια

Η έκθεση «Revolution in Art» προσπαθεί μέσω 20 βίντεο-προβολών να μεταφέρει τον επισκέπτη στην εποχή της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Αέρας επανάστασης πνέει στα φετινά Δημήτρια καθώς η κεντρική έκθεση του θεσμού «Revolution in Art» έχει ως στόχο να μεταφέρει τον επισκέπτη στην εποχή της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία,

Μέσω 20 βίντεο-προβολών μεγάλων διαστάσεων και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση περνάει μπροστά από τα μάτια των επισκεπτών μια ολόκληρη περίοδος που συνοδεύτηκε από αιματηρές συγκρούσεις, ιστορικές ανατροπές αλλά και τη γέννηση καινοτόμων καλλιτεχνικών ρευμάτων που σημάδεψαν τον 21ο αιώνα.

Μια βιωματική έκθεση τέχνης

«Θέλουμε να συνδέσουμε τα ιστορικά γεγονότα με την τέχνη εκείνης της εποχής και τους ανθρώπους που υπηρέτησαν την τέχνη αυτή, και θέλουμε να το κάνουμε αυτόν με έναν σύγχρονο τρόπο. Δεν θέλαμε να δημιουργήσαμε μια έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων αλλά με τα σύγχρονα μέσα να δημιουργήσουμε μια διαδραστική έκθεση με την οποία ο επισκέπτης να αναπτύσσει μια βιωματική σχέση», τόνισε η Έλλη Χρυσίδου, αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στο περίπτερο 2 της ΔΕΘ.

«Ο επαναστατικός τρόπος σκέψης της εποχής εκφράστηκε μέσα από την κοινωνία αλλά και την τέχνη. Αυτό το εκρηκτικό φαινόμενο στην τέχνη δεν έχει υπάρξει πουθενά στον κόσμο τόσο συγκεντρωμένο και τόσο συμπυκνωμένο. Προσπαθήσαμε να το δείξουμε αυτό όχι με τρόπο εγκυκλοπαιδικό. Η ιδέα είναι ο επσικέπτης να φύγει από εδώ με συναισθήματα, να φύγει έχοντας πάρει μαζί του αυτό το επαναστατικό πνεύμα» υπογράμμισε η Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Η ίδια συμπλήρωσε μάλιστα πως η έκθεση είναι προϊόν σοβαρής και μεγάλης επιστημονικής μελέτης.

Από πλευράς της η κ. Χρυσίδου υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα της έκθεσης είναι τέτοιο που την κάνει να πιστεύει ότι δεν θα μείνει μόνο στα όρια των Δημητρίων.



Η μετάβαση από το παλιό στο καινούριο

Σε όλη τη διαδρομή της έκθεσης είναι έκδηλη η αίσθηση της μετάβασης από ένα κόσμο που πεθαίνει σε έναν νέο κόσμο που γεννιέται.

Ήδη από το πρώτο βήμα της έκθεσης, ο επισκέπτης βρίσκεται σε έναν μακρύ σκοτεινό διάδρομο όπου από τη μία πλευρά κοιτάει μέσα από την «κλειδαρότρυπα» τη ζωή των τσάρων και από την άλλη τη ζωή των αγροτών και του λαού. Στη συνέχεια έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει σε μεγάλες οθόνες φωτογραφίες και αυθεντικά βίντεο, κάποια εκ των οποίων πρώτη φορά προβάλλονται στην Ελλάδα, από εκείνη την εποχή στη Ρωσία και ταυτόχρονα να δει τα εικαστικά έργα που δημιουργήθηκαν τότε, σκηνές από ταινίες, ποιήματα ακόμα και έργα γραφιστικής.

Έργα δημιουργών όπως ο Μάλεβιτς, ο Μαγιακόφσκι και ο Αϊζενστάιν, βρίσκουν την θέση τους πλάι σε φωτογραφίες από την καθημερινή ζωή στη Ρωσία.

Η εναλλαγή των εικόνων, οι ήχοι ακόμα και ο ρυθμός με τον οποίο προβάλλονται τα βίντεο σηματοδοτούν την ατμόσφαιρα εκείνων των δεκαετιών.



Σύμπραξη φορέων

Η έκθεση αποτελεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας των Δημητρίων, του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του δήμου Θεσσαλονίκης και της ΔΕΘ HELEXPO.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης υπογράμμισε το γεγονός της συμμετοχής του εθνικού εκθεσιακού φορέα σε πολλές δράσεις πολιτισμού.

Από πλευράς του ΔΕΘ-Helexpo, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας τόνισε ότι η ΔΕΘ αποτελεί σταθερό υποστηρικτή μεγάλων γεγονότων και εκδηλώσεων, τα οποία δεν έχουν μόνο οικονομικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον, αλλά και πολιτιστικό.

Revolution in Art

Η έκθεση Φιλοξενείται στο περίπτερο 2 της έκθεσης και θα διαρκέσει από 1η Οκτωβρίου έως και τις 3 Δεκεμβρίου.

Η τιμή εισόδου, πλην της ημέρας των εγκαινίων, είναι 3 ευρώ.

Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται την ερχόμενη Κυριακή 1η Οκτωβρίου στις 20:00.