Skip to main content

rhoeco: Βότανα με άρωμα Θεσσαλονίκης ταξιδεύουν στην ευρωπαϊκή αγορά

Πώς τρεις νέοι γεωπόνοι, μέσα σε λίγους μήνες, πέτυχαν να εξάγουν τα γλαστράκια με τα ελληνικά, βιολογικά μείγματα βοτάνων σε εννέα χώρες της Ευρώπης.

«Βουνό», «δάσος», «θάλασσα», «αγρός», «πόλη». Πέντε ελληνικά, βιολογικά μείγματα βοτάνων, εμπνευσμένα από τα οικοσυστήματα. Πέντε μείγματα για ροφήματα, πέντε διαφορετικές επιλογές σε συσκευασίες που εκτός από το εκλεκτό τους προϊόν, μεταφέρουν και μία πρωτότυπη πρόταση της rhoeco που λέει: drink it, plant it.

Με την rhoeco, ο Χάρης Καζάς, η Βάγια Μήτσιου και η Κατερίνα Χατζηαγγελάκη, οι τρείς νεαροί γεωπόνοι, συμφοιτητές από το ΑΠΘ, κάνουν το δικό τους ξεχωριστό επιχειρηματικό ξεκίνημα, αξιοποιώντας την πλούσια ελληνική χλωρίδα, τα βότανα της ελληνικής υπαίθρου με τις ιδιαίτερες ιδιότητες, γεύσεις και αρώματά τους.

Η θεσσαλονικιώτικη rhoecο δεν προσφέρει απλώς…τσάγια. Κάνει κάτι πολύ περισσότερο, με άποψη, επιστημονική γνώση και σχολαστικότητα στη συλλογή, έλεγχο, μίξη, συσκευασία και διάθεση των προϊόντων της, που τώρα, μετά μόλις 7 μήνες στην αγορά λιανικής, μπαίνουν και στη HORECΑ, κάνοντας αρχή από τη Μύκονο.

Τον Χάρη, τη Βάγια και την Κατερίνα τους γνωρίσαμε, φυσικά με τα ροφήματα της rhoeco, στη 2η Gourmet Olive Exhibition & Delicacies. Εκεί μας εξήγησαν τη φιλοσοφία της rhoeco (ροη- οικολογία- συνεργατισμός), το πώς διάλεξαν να κάνουν αυτά τα πέντε θεματικά, βιολογικά, μείγματα βοτάνων αλλά και το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η βιοδιασπώμενη συσκευασία – γλαστράκι, το καπάκι της οποίας κρύβει ένα στικάκι με επικολλημένους βιολογικούς σπόρους βοτάνων. Όταν τελειώσει το περιεχόμενο, φυτεύεις τους σπόρους στο γλαστράκι και το ενσωματώνεις στο έδαφος ή σε μεγαλύτερη γλάστρα καλλιεργώντας τα δικά σου βότανα.

Η rhoeco, σε αυτό τον λίγο χρόνο λειτουργίας της, κατάφερε να εξάγει σε 9 χώρες του εξωτερικού, με μεγαλύτερη «θαυμάστρια» των προϊόντων της τη Γαλλία. Στην Ελλάδα τα «γλαστράκια» της rhoeco διατίθενται σε επιλεγμένα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάρο, Ηράκλειο και Ιεράπετρα Κρήτης, Ορεστιάδα, Ύδρα και Ρόδο.

«Τρεις είναι οι παράγοντες που διαφοροποιούν τα προϊόντα μας», εξηγεί η Βάγια Μήτσιου. Πρώτος παράγοντας είναι η Ποιότητα. Είναι βότανα που συλλέγονται από βιολογικά πιστοποιημένες καλλιέργειες, που συλλέγονται και συσκευάζονται με το χέρι, ενώ στα μείγματα χρησιμοποιούνται ολόκληρα μέρη των φυτών, άνθη, φύλλα και καρποί. Δεύτερος παράγοντας είναι η Συσκευασία, το βιοδιασπώμενο γλαστράκι που λειτουργεί σαν περιέκτης αλλά και σαν γλάστρα για την καλλιέργεια των βιολογικών σπόρων. Τρίτος παράγοντας είναι το Περιβάλλον, το οποίο δεν επιβαρύνεται επειδή χρησιμοποιείται βιοδιασπώμενη συσκευασία».

Όλη η διαδικασία παραγωγής, από την παρασκευή των μειγμάτων έως και τη συσκευασία, πραγματοποιείται με το χέρι, στο εξοπλισμένο εργαστήριο της rhoeco, στα Πεύκα Θεσσαλονίκης.

Eπόμενος και άμεσος στόχος της rhoeco είναι η είσοδος στην αγορά Horeca- εστίασης και τουριστικών μονάδων- κάτι που ήδη ξεκίνησε από την Μύκονο, αλλά και η είσοδος σε νέες αγορές του εξωτερικού και συγκεκριμένα σε Αυστραλία και ΗΠΑ όπου δείχνει να υπάρχει ενδιαφέρον για τα ροφήματα από ελληνικά βότανα.

Σημειωτέον ότι σήμερα η εταιρεία εξάγει σε Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία, Ην. Βασίλειο.