Skip to main content

«Ρήγμα» στους καραμανλικούς της Βόρειας Ελλάδας για μία... δήλωση

Τσιτουρίδης vs Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα για μια δήλωση... Τι ενόχλησε τον πρώην υπουργό από την τοποθέτηση του βουλευτή Σερρών της ΝΔ.

«Ρήγμα» στους «καραμανλικούς» της Βόρειας Ελλάδας προκαλεί η σημερινή ανακοίνωση – δήλωση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, Σάββα Τσιτουρίδη, εναντίον του βουλευτή Σερρών της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα, για δηλώσεις που έκανε σε αθηναϊκό τηλεοπτικό σταθμό.

Ο κ. Τσιτουρίδης στη δήλωσή του επισημαίνει: «Άκουσα σήμερα το πρωί τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας του ν. Σερρών κ. Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή να δηλώνει σε τηλεοπτικό σταθμό της Αθήνας πως είναι η πρώτη φορά, ίσως, στην μεταπολίτευση που η Νέα Δημοκρατία λέει πολύ σοβαρά και πολύ λίγα πράγματα. Παραβλέποντας ότι δεν υπήρχε Νέα Δημοκρατία πριν από τη μεταπολίτευση, εκτιμώ πως κάποιος θα πρέπει να προστατεύσει τον κ Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή από το να προβαίνει σε αναφορές και εκτιμήσεις, που βρίσκονται σε προφανή αναντιστοιχία με την ιστορία του τόπου, της παράταξης και της ίδιας της οικογένειάς του».

Ο κ. Τσιτουρίδης μάλιστα διένειμε τη δήλωσή του ως πρόσωπο κι όχι ως Δίκτυο Ελλήνων Ριζοσπαστών. Το Δίκτυο ήταν η πολιτική πρωτοβουλία, που είχε αναλάβει ο ίδιος και ένας ακόμη πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή, ο Νίκος Τσιαρτσιώνης, στο χώρο της κεντροδεξιάς, πριν από περίπου ένα χρόνο (7 Μαρτίου 2017, ανήμερα της επετείου της νίκης της ΝΔ του Κώστα Καραμανλή στις εκλογές του 2004).

Παρότι η ίδρυση του Δικτύου Ελλήνων Ριζοσπαστών συνοδεύτηκε από σειρά φημών για τη δημιουργία κόμματος, για επάνοδο του κ. Τσιτουρίδη στην ελληνική πολιτική σκηνή κτλ., εντούτοις οι παρεμβάσεις του Δικτύου ήταν ελάχιστες. Ενδεικτικό είναι ότι ο κ. Τσιτουρίδης μετά τον περσινό Μάρτιο επανεμφανίστηκε τον Οκτώβριο με δήλωσή του και πάλι για το γνωστό θέμα των αναδρομικών των βουλευτών, προκειμένου να διευκρινίσει ότι ο ίδιος είχε παραιτηθεί της σχετικής απαίτησης.

Το Δίκτυο φιλοδοξούσε να γίνει «ένας φορέας με στόχο την ενεργή και ουσιαστική συμβολή, σε μια ανοικτή κι οργανωμένη διαβούλευση, για την κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου υπέρβασης της βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης και ανασυγκρότησης της χώρας με βάση τη λογική και τον ρεαλισμό».

Οι κ.κ. Τσιτουρίδης και Τσιαρτσιώνης ήταν από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή και ανήκαν στην ομάδα των «λοχαγών», παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο (με πρωτοβουλία και του Γιάννη Βαρβιτσιώτη) στο να αναλάβει την ηγεσία της ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής από τον Μιλτιάδη Έβερτ.

Η σημερινή όμως δήλωση συνιστά «ρήγμα» στους κόλπους των «καραμανλικών», αφού είναι εξαιρετικά δηκτική και αποπνέει έντονη ενόχληση από την τοποθέτηση ενός Καραμανλή... «Ρήγμα» το οποίο θα πρέπει να δει πως θα διαχειριστεί και η σημερινή ηγετική ομάδα της ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού το «καραμανλικό» εσωκομματικό στρατόπεδο είναι ιδιαιτέρως... ανήσυχο το τελευταίο διάστημα (διαγραφή Ευάγγελου Αντώναρου, νέο κόμμα από Κατερίνα Παπακώστα κτλ.). Παρότι ο κ. Τσιτουρίδης δεν αποτελεί εσωκομματικό ζήτημα της ΝΔ, καθώς είχε αποστασιοποιηθεί από τα κομματικά εδώ και πολλά χρόνια, εντούτοις μια τέτοια «επίθεση» σε βουλευτή του κόμματος συνιστά αν μη τι άλλο θέμα.