Skip to main content

Κίνδυνος ατυχήματος για μαθητές και τυφλούς στην Παρακευοπούλου (vid)

Δύο αντικριστά πεζοδρόμια είναι αποκλεισμένα εξαιτίας δύο κτηρίων που «χάνουν» δομικά υλικά. Ρημάζει το πρώην Ορφανοτροφείο Καρόλου Αλλατίνη.

Σοβαρό κίνδυνο για τροχαίο αντιμετωπίζουν νεαροί μαθητές αλλά και άτομα με προβλήματα όρασης, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκης που περνούν την οδό Παρασκευοπούλου και αναγκάζονται να κινούνται πάνω στον δρόμο, καθώς το πεζοδρόμιο είναι αποκλεισμένο και από τις δύο πλευρές, εξαιτίας δύο αντικριστών ακινήτων από τα οποία πέφτουν δομικά υλικά.

Μάλιστα, το ένα από τα δύο είναι το πρώην Ορφανοτροφείο Καρόλου Αλλατίνη, διατηρητέο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής σημασίας, χτισμένο στα τέλη του 1890 που όμως σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο και αναξιοποίητο.

Επί της οδού Παρασκευοπούλου, που τέμνει κάθετα την Παπαναστασίου και τη Δελφών και καταλήγει στη Μεγάλου Αλεξάνδρου, βρίσκονται δύο σχολεία, το 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό και το 11ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Σε απόσταση περίπου 500μ βρίσκεται επίσης η Σχολή Τυφλών. Συνεπώς, στη γειτονιά κατοικούν και περπατούν καθημερινά άτομα με προβλήματα όρασης, αλλά και μικρά παιδιά που πηγαινοέρχονται από και προς το σχολείο τους. Όλοι οι πεζοί, ωστόσο, αναγκάζονται να περπατούν πάνω στο οδόστρωμα, όταν περνούν μπροστά από τα κτήρια με αριθμό 13 και 22.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, τα δυο κτήρια είναι ασυντήρητα. Από τα μπαλκόνια και τις προσόψεις έχουν πέσει σοβάδες και άλλα δομικά υλικά, γι’ αυτό και τα πεζοδρόμια έχουν αποκλειστεί με λαμαρίνες και κάγκελα. Η Παρασκευοπούλου είναι δρόμος πολυσύχναστος, με μεγάλη κυκλοφορία και ο κίνδυνος ατυχήματος παραμονεύει συνεχώς, όσο τα πεζοδρόμια παραμένουν αποκλεισμένα.

«Πολλοί μαθητές του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών κατοικούν στην περιοχή και αντιμετωπίζουν καθημερινά τον κίνδυνο τροχαίου», δήλωσε στη Voria.gr ο Φώτης Μπίμπασης, μέλος του ΔΣ του ΚΕΑΤ και προσθέτει ότι η κίνηση των πεζών είναι ούτως η άλλως δύσκολη, εξαιτίας των παρκαρισμένων οχημάτων πάνω στα στενά πεζοδρόμια. Τον κίνδυνο επιβεβαιώνουν και κάτοικοι της περιοχής, που δηλώνουν στη Voria.gr πως φοβούνται καθημερινά βλέποντας τα παιδιά τους να περπατούν πάνω στον δρόμο, με κίνδυνο να τα παρασύρει κάποιο αυτοκίνητο. Το ακίνητο επί της Παρασκευοπούλου 22 κατοικείται και σύμφωνα με καταγγελίες περίοικων, οι λαμαρίνες στο πεζοδρόμιο μπροστά στην όψη του υπάρχουν εδώ και περίπου τρία χρόνια. 

Το διατηρητέο επί της Παρασκευοπούλου 13, που αποτελεί μέρος της εβραϊκής κληρονομιάς της πόλης, ανήκει σήμερα στην ξενοδοχειακή εταιρία ΠΑΠ ΧΟΤΕΛΣ ΚΟΡΠ Α.Ε.. Τα φράγματα στο πεζοδρόμιο μπροστά από το κτήριο τοποθετήθηκαν πριν από περίπου δύο μήνες, από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης, Θανάση Παππά, η δημοτική αρχή έχει απευθυνθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα, για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν στο κτήριο.

Μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος της ΠΑΠ ΧΟΤΕΛΣ ΚΟΡΠ Α.Ε., Φώτης Παπαδόπουλος, ανέφερε πως «υπάρχει πρόθεση να τοποθετηθεί σκαλωσιά, όμως χρειάζεται σχετική άδεια από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και από την δημοτική αρχή, την οποία δεν έχουμε λάβει ακόμη». Επιπλέον, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως, παρόλο που δεν υπάρχει δραστηριότητα της εταιρείας στον χώρο, συνεργεία επιβλέπουν συχνά το κτίσμα και το οικόπεδο. «Ανά εξάμηνο μπαίνουμε στον χώρο και καθαρίζουμε, μαζεύουμε τα σκουπίδια, κλαδεύουμε τα δέντρα και αντικαθιστούμε τις πόρτες και τις κλειδαριές για να μην μπαίνουν άγνωστοι μέσα», είπε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η εταιρεία είχε προχωρήσει στην αγορά του ακινήτου με σκοπό την αξιοποίηση και ανάδειξή του, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό και πλέον έχει αποφασιστεί η πώλησή του.

Πάντως, ώσπου να απελευθερωθούν τα πεζοδρόμια από τα φράγματα, το σημείο εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο για κάθε πεζό και να αποτελεί ένα από τα πολλά «κόκκινα» σημεία στην πόλη όπου η διέλευση των πεζών αποτελεί… ριψοκίνδυνο σπορ.