Skip to main content

Ρύθμιση Σπίρτζη για την αρωγή προς τους πλημμυροπαθείς

O υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισκέφθηκε το μεσημέρι την Μάνδρα και συνομίλησε από κοντά με τους πληγέντες κατοίκους και τους καταστηματάρχες

Στην τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης για την αρωγή των πλημμυροπαθών της Δυτικής Αττικής, για να αντιμετωπιστούν ορισμένα ζητήματα που έχουν ανακύψει με κάποια σπίτια, που είναι αυθαίρετα ή ανήκουν σε πολλούς συνιδιοκτήτες, αναμένεται να προχωρήσει το Υπουργείο Υποδομών όπως δήλωσε ο Χρήστος Σπίρτζης.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισκέφθηκε το μεσημέρι την Μάνδρα και συνομίλησε από κοντά με τους πληγέντες κατοίκους και τους καταστηματάρχες της Μάνδρας, ενημερώθηκε από τη δήμαρχο Ιωάννα Κριεκούκη, ενώ επισκέφθηκε και όλα τα επίμαχα σημεία όπου προκλήθηκε η καταστροφή από τις πλημμύρες, όπως το αμαξοστάσιο και το κεντρικό ρέμα της πόλης.

Επίσης επιθεώρησε από κοντά τα κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, που βρίσκονται εκεί, για τις καταγραφές και την αρωγή στους πληγέντες.

«Αυτό που διαπίστωσα με τα μάτια μου είναι ότι στην περιοχή έχει συντελεστεί ένα έγκλημα. Είναι μια κατάσταση τραγική που συντελείται εδώ και 30 χρόνια», δήλωσε ο κ. Σπίρτζης.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι από χθες έχει ξεκινήσει η καταβολή του ειδικού επιδόματος των 5.000 ευρώ στους πληγέντες ενώ τα κλιμάκια του υπουργείου του εργάζονται πυρετωδώς για την διεκπεραίωση των αιτήσεων και των ελέγχων στα σπίτια, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Τρίτη.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι καταγραφές και συλλογή των δικαιολογητικών για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.

Σημειώνεται ότι το ποσό του ειδικού επιδόματος για τις επιχειρήσεις ανέρχεται σε 8.000 ευρώ.

Ο υπουργός Υποδομών ζήτησε από την Τράπεζα της Ελλάδος να επεκταθεί το ωράριο των τραπεζοϋπαλλήλων για να εξυπηρετηθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι πληγέντες.

Δήλωσε επίσης στο Πρακτορείο ότι «μόλις προχωρήσει ο κύριος όγκος» της δουλειάς στην Μάνδρα θα ξεκινήσει η καταβολή του ειδικού επιδόματος και στους πλημμυροπαθείς των άλλων περιοχών της χώρας όπως η Σαμοθράκη, η Σύμη κ.α.

Αναφορικά με τα αντιπλημμυρικά έργα επί των ημερών του, ο κ. Σπίρτζης επανέλαβε την πρόσφατη δήλωση του ότι «αισθάνεται περήφανος».
Από το 2010 μέχρι το 2014, είπε, εντάχθηκαν αντιπλημμυρικά έργα ύψους 3,6 εκατομμυρίων ευρώ, και από το 2015 μέχρι το 2017 έχουν ενταχθεί έργα 302,5 εκατομμυρίων ευρώ.