Skip to main content

Ρήξη στις σχέσεις Γκρούεφσκι -«Ιδρύματος Σόρος»

Οι τελευταίες εξελίξεις στα Σκόπια δικαιώνουν τις εκτιμήσεις της voria.gr περί δημιουργίας προϋποθέσεων ανατροπής του Γκρούεφσκι από την εξουσία. Πώς διαμορφώνονται οι νέες ισορροπίες στη γειτονική χώ
Οι τελευταίες εξελίξεις στα Σκόπια δικαιώνουν τις εκτιμήσεις μας, περί δημιουργίας προϋποθέσεων ανατροπής του «καθεστώτος Γκρούεφσκι» από την εξουσία. Στις 25.10.2010 δημοσιεύσαμε στη voria.gr, άρθρο με τίτλο «Οι Η.Π.Α. πιέζουν για λύση στο Σκοπιανό, αλλά διπλωμάτες μας διαφωνούν». Γράψαμε τότε, σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, ότι Έλληνες διπλωμάτες των Σκοπίων συνέστησαν στην ελληνική κυβέρνηση την καθυστέρηση υπογραφής συμφωνίας, διότι θεωρούν πως η θητεία του κ. Γκρούεφσκι δεν θα διαρκέσει επί πολύ.

Και τούτο διότι, η κάκιστη οικονομική κατάσταση της χώρας, με το ένα τρίτο των κατοίκων σε κατάσταση ανεργίας, και με την ταυτόχρονη σπατάλη του Σκοπιανού πρωθυπουργού, καθώς και με την επιβάρυνση του προϋπολογισμού με περιττά έξοδα για κατασκευή ποικίλης μορφής γλυπτών, οδηγεί τους μέχρι χθες υποστηρικτές του σε απομάκρυνση του κόμματός του από την εξουσία ή τον ίδιο από το κόμμα του. Εκτίμησαν δηλαδή, ότι η αντικατάσταση του κ. Γκρούεφσκι, θα φέρει στην εξουσία πολιτικό προσαρμοσμένο στη σύγχρονη πραγματικότητα, με τον οποίον θα μπορεί κάποιος να προβεί σε συζήτηση ουσίας.

Θα έλεγε κάποιος ότι πώς μπορεί ο κ. Γκρούεφσκι να ηττηθεί στις επερχόμενες εκλογές, τη στιγμή που το κόμμα του διαθέτει μεγάλη πλειοψηφία, η δε αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη και αδύναμη. Η πρώην αντίπαλός του κα Σεκερίνκα, ηγέτιδα του σοσιαλιστικού κόμματος, απέτυχε στις προηγούμενες εκλογές και αντικαταστάθηκε από τον πρώην πρόεδρο κ. Τσερβέκονφσκι, ο οποίος όμως μέχρι στιγμής δεν κατόρθωσε να συνενώσει την πολυδιασπασμένη αντιπολίτευση.

Όλα αυτά είναι σωστά, δεν είναι όμως μυστικό ότι όσο πιο αδύναμη είναι μια χώρα, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιρροή εξωθεσμικών κέντρων στη διαμόρφωση της πολιτικής της. Και στην προκειμένη περίπτωση το «Soros Foundation» -δεν είναι ούτε αυτό μυστικό- παίζει καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μέχρι πριν από λίγο καιρό, ο κ. Γκρούεφσκι έχαιρε της προστασίας -το γράφω κομψά- του παραπάνω ιδρύματος, αλλά φαίνεται ότι οι σχέσεις τους διαταράχθηκαν, σε σημείο που η ρήξη να εκφραστεί δημόσια.

Ο εκπρόσωπος τύπου του VMRO, του κόμματος του κ. Γκρούεφσκι, δήλωσε επίσημα ότι το «Soros Foundation» των Σκοπίων, διέθεσε περί τα πέντε εκατ. ευρώ για να υποσκάψει του κόμμα τους. Αν υπάρχουν αποδείξεις επ’ αυτού δεν έγινε γνωστό, και έτσι δεν μπορούσε να αποκλείσουμε την περίπτωση ότι δεν πρόκειται για προπαγανδιστικό πυροτέχνημα. Και το λέμε αυτό, διότι προ καιρού το VMRO έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες της κας Σεκερίνκα, να φορά ακριβά παπούτσια, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα τής τα έδωσε η ελληνική πλευρά.

Τώρα ο κ. Γκρούεφσκι υποστηρίζει ότι το Ίδρυμα Σόρος έδωσε χρήματα, εκτός από το σοσιαλιστικό κόμμα, και σε διάφορες ΜΚΟ και σε ΜΜΕ των Σκοπίων για να φθείρουν την κυβέρνηση. Το θεωρούμε πιθανό, με την επιφύλαξη βέβαια που εκφράσαμε παραπάνω. Ταιριάζει άλλωστε, και με τις πληροφορίες μας σχετικά με τις συστάσεις των διπλωματών μας.

Όπως και να έχει, ο κ. Γκρούεφσκι θα παλέψει σκληρά. Η απώλεια της εξουσίας, θα συνοδευτεί και με απώλεια πακτωλού χρημάτων που του χορηγούν οι Σκοπιανοί της διασποράς, του Καναδά και Αυστραλίας, κυρίως. Αυτός άλλωστε, είναι και ο λόγος της ανυποχώρητης στάσης του. Φαίνεται όμως, ότι «κούρασε» την άλλη πλευρά των προστατών του. Ως εκ τούτου, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να βιαστεί.


Ο Μακεδών