Skip to main content

Ροχανί: Ο λαός έχει το δικαίωμα να διαμαρτύρεται, αλλά χωρίς βία

Η κριτική διαφέρει από τη βία και την καταστροφή δημόσιας περιουσίας, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί.

Οι πολίτες του Ιράν έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται και να ασκούν κριτική στην εξουσία, αλλά χωρίς βία ή καταστροφές δημόσιας περιουσίας, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί, στην πρώτη δημόσια αντίδρασή του στον απόηχο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

«Η κριτική διαφέρει από τη βία και την καταστροφή δημόσιας περιουσίας», υπογράμμισε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA.

Πρόσθεσε επίσης πως η επίλυση των προβλημάτων δεν είναι εύκολη και θα χρειαστεί χρόνος. «Η κυβέρνηση και ο λαός θα πρέπει να αλληλοβοηθηθούν για να επιλύσουν τα θέματα», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους διαδηλωτές, ο Ιρανός πρόεδρος απάντησε είπε πως «αυτός ο άνθρωπος στην Αμερική που σήμερα εκφράζει τη συμπάθειά του στον λαό μας, ξέχασε ότι πριν από μερικούς μήνες αποκαλούσε τον ιρανικό λαό τρομοκράτες. Αυτός ο άνθρωπος που τάσσεται ολόψυχα κατά του ιρανικού έθνους δεν έχει κανένα δικαίωμα να συμμερίζεται τους Ιρανούς».

Στο μεταξύ, περιορισμούς στην πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Telegram και Instagram επέβαλαν εκ νέου οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ιράν την Κυριακή, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της χώρας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αρχές καταλογίζουν σε οργανώσεις με έδρα το εξωτερικό ότι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα την υπηρεσία μηνυμάτων Telegram, προκειμένου να καλούν τον κόσμο να διαδηλώνει και να χρησιμοποιεί βόμβες μολότοφ και πυροβόλα όπλα.

Τραμπ: Οι πολίτες του Ιράν διαμαρτύρονται γιατί η κυβέρνηση κλέβει τα χρήματα τους και χρηματοδοτεί την τρομοκρατία

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν δείχνουν ότι οι πολίτες της χώρας διαφωνούν με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας εκ μέρους της Τεχεράνης, δήλωσε νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Με ακόμη μία ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Τραμπ έκανε λόγο για μεγάλες διαδηλώσεις στο Ιράν.
«Οι πολίτες τελικά κατανοούν πώς κλέβουν και διασκορπίζουν τα χρήματα και τον πλούτο τους στην τρομοκρατία. Φαίνεται ότι δεν θα το ανεχθούν άλλο», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν πολύ στενά την κατάσταση, για πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Σάββατο, σε ακόμη μία τοποθέτησή του μέσω Twitter, ο κ. Τραμπ ανέφερε ότι «όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται πως οι καλοί πολίτες του Ιράν επιθυμούν μια αλλαγή», ενώ υπογράμμισε ότι «τα καταπιεστικά καθεστώτα δεν μπορούν να αντέξουν για πάντα».

Επεσήμανε, δε, ότι αυτό που φοβούνται περισσότερο οι ηγέτες του Ιράν πέρα από την «τεράστια στρατιωτική δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών», είναι ο ίδιος ο ιρανικός λαός.