Skip to main content

Ρωσία: Εισαγωγή σιτηρών εξετάζει η κυβέρνηση

Η Ρωσία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στην σοβιετική πρακτική της εισαγωγής εκατομμυρίων τόννων σιτηρών.
Η Ρωσία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στην σοβιετική πρακτική της εισαγωγής εκατομμυρίων τόννων σιτηρών, τη στιγμή που η ξηρασία την ανάγκασε να αναθεωρήσει δραστικά τις προβλέψεις για τη φετινή συγκομιδή, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Vedomosti.

Κατά το έτος 2010-2011, η Ρωσία είναι πιθανόν να εισαγάγει πέντε εκατομμύρια τόννους σιτηρών, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, η οποία επικαλείται πηγή του υπουργείου Γεωργίας.

Τρίτη εξαγωγική δύναμη σίτου παγκοσμίως και δεύτερη εξαγωγός σιτηρών, η Ρωσία απώλεσε, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, περί το εν τέταρτον των καλλιεργειών σιτηρών εξαιτίας της ξηρασίας και του καύσωνα που πλήττουν από τον Ιούλιο τη χώρα.

Σύμφωνα με την πηγή του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας, η Μόσχα έχει ήδη λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε εισαγωγές σιτηρών και μένει να προσδιορισθεί σε τι ποσότητα.

Η Ρωσία είναι πιθανόν να κάνει εισαγωγή σιτηρών από το Καζακστάν, το οποίο προβλέπει να εξαγάγει φέτος οκτώ τόννους σιτηρών επί παραγωγής 13,5 έως 14,5 τόννων.

Στις 5 Αυγούστου, η Μόσχα ανακοίνωσε την επιβολή εμπάργκο επί των εξαγωγών σιτηρών μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να διασφαλίσει την εσωτερική ζήτηση και να προλάβει μια έκρηξη των τιμών. Παρά ταύτα, το μέτρο προκάλεσε εκτίναξη των τιμών των σιτηρών στις διεθνείς αγορές.

Το περασμένο έτος η Ρωσία είχε εξαγάγει 21,4 εκατομμύρια τόννους και πραγματοποίησε εκστρατεία για να αυξήσει το μερίδιό της στις διεθνείς αγορές.

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 η ισχνή συγκομιδή είχε αναγκάσει τη Σοβιετική Ένωση να εισαγάγει μεγάλες ποσότητες σιτηρών από το εξωτερικό, αυξάνοντας έτσι το διεθνές της χρέος.