Skip to main content

Ρωσία: Ορκίστηκε πρόεδρος για έξι ακόμα χρόνια ο Πούτιν (vid)

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως στη νέα του θητεία η Ρωσία θα αποδειχθεί δυνατός, μυϊκός παίκτης στην παγκόσμια σκηνή, υποστηριζόμενη από ισχυρό στρατό

Πρόεδρος της Ρωσίας μέχρι το 2024 ορκίστηκε σήμερα, Δευτέρα 7 Μαΐου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Κρεμλίνο.

Τοποθετώντας το χέρι του σε ένα χρυσό ανάγλυφο αντίγραφο του συντάγματος, ο Πούτιν ορκίστηκε να υπηρετήσει τον ρωσικό λαό και να προστατεύσει τα δικαιώματα του, τις ελευθερίες και τη ρωσική κυριαρχία. «Θεωρώ καθήκον μου και νόημα της ζωής μου να κάνω ό,τι μπορώ για τη Ρωσία, για το παρόν και για το μέλλον της» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως τα επόμενα έξι χρόνια η Ρωσία θα αποδειχθεί δυνατός, μυϊκός παίκτης στην παγκόσμια σκηνή, υποστηριζόμενη από ισχυρό στρατό.

Ο Πούτιν, ο οποίος επανεξελέγη τον Μάρτιο με 76,7% των ψήφων, το μεγαλύτερο ποσοστό αφότου ανέλαβε την εξουσία, βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας από το 2000 ως αρχηγός του κράτους ή της κυβέρνησης. Οι αρχές είχαν απαγορεύσει στον κυριότερο αντίπαλό του, τον Αλεξέι Ναβάλνι, να συμμετάσχει στις εκλογές του Μαρτίου. Το Σάββατο ο Ναβάλνι και εκατοντάδες υποστηρικτές του τέθηκαν υπό κράτηση από την αστυνομία ενώ διαδήλωναν κατά της νέας θητείας του Πούτιν με το σύνθημα: "Ο Πούτιν δεν είναι ο τσάρος μας". Εκτιμάται πως πάνω από 1600 διαδηλωτές προσήχθησαν από τις ρωσικές αρχές.

Μετά την ορκωμοσία του Πούτιν το ενδιαφέρον στρέφεται στην επιλογή του Ρώσου προέδρου για τον καθορισμό του πρωθυπουργού. Να υπενθυμιστεί πως τωρινός πρωθυπουργός διατελεί ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

 Πηγή/Φώτο: Sputnik