Skip to main content

Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη βορειοανατολική Συρία

Οι πρώτοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στην περιοχή της Συρίας μετά την εκεχειρία που ανακοίνωσε η Μόσχα πριν από δέκα ημέρες.

Ρωσικά αεροσκάφη διεξήγαγαν χθες Τρίτη δύο επιδρομές εναντίον τζιχαντιστών στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, τους πρώτους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή μετά την εκεχειρία που ανακοίνωσε η Μόσχα πριν από δέκα ημέρες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εξάλλου ένας άμαχος σκοτώθηκε από βολές του πυροβολικού του συριακού καθεστώτος σε χωριό σε νότιο τομέα της επαρχίας Ιντλίμπ, όπου κυριαρχούν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία).

Στην επαρχία και σε περιοχές που γειτονεύουν με αυτή εφαρμόζεται από την 31η Αυγούστου μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός την οποία ανακοίνωσε η Μόσχα, τέσσερις μήνες μετά την εντατικοποίηση των βομβαρδισμών και την έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων από τις δυνάμεις της Δαμασκού και της συμμάχου της Ρωσίας. Στους βομβαρδισμούς έχουν σκοτωθεί πάνω από 960 άμαχοι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί ανεστάλησαν έκτοτε, ωστόσο στο πεδίο η κατάπαυση του πυρός παραβιάζεται συχνά με πλήγματα του πυροβολικού.

«Ρωσικά αεροσκάφη διεξήγαγαν δύο πλήγματα εναντίον θέσεων τζιχαντιστικών οργανώσεων στην περιοχή Καμπάνι, στο βορειοανατολικό τμήμα της επαρχίας της Λαττάκειας, που γειτονεύει με εκείνη της Ιντλίμπ», ανέφερε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητικής οργάνωσης με έδρα το Λονδίνο που διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα. Στους τομείς τους οποίους στοχοθέτησε η ρωσική Πολεμική Αεροπορία βρίσκονται διάφορες οργανώσεις τζιχαντιστών, συμπεριλαμβανομένων της ΧΤΣ και του Ισλαμικού Κόμματος του Τουρκεστάν, κατά τη ΜΚΟ.