Skip to main content

Ροτ: Ελλάδα και Ιταλία δεν μπορούν να σηκώσουν το προσφυγικό

Χαιρετίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η οποία επισημαίνει πως Ελλάδα και Ιταλία δεν μπορούν να επωμιστούν μόνες το βάρος του προσφυγικού

Την ανάγκη για μια λειτουργική και αλληλέγγυα κατανομή βαρών κατά τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλη την Ε.Ε., χωρίς εξαιρέσεις, υπογραμμίζει ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μίχαελ Ροτ.

Ο Γερμανός υφυπουργός, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαιρετίζει την πλέον πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία διευκρινίζει ότι αυτό αποτελεί κοινή υποχρέωση όλων των κρατών-μελών και επισημαίνει πως η Ελλάδα και η Ιταλία δεν μπορούν να επωμιστούν και να φέρουν εις πέρας μόνες αυτή τη δύσκολη αποστολή, μόνο με τη βοήθεια λίγων αλληλέγγυων κρατών-μελών, όπως η Σουηδία και η Γερμανία.

Επίσης, δηλώνει πως η Τουρκία βρίσκεται αυτή τη στιγμή μίλια μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τονίζει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας εξαρτάται από την ίδια.

Εν όψει των εκλογών στη Γερμανία, ο κ. Ροτ περιγράφει τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς ως «παθιασμένο Ευρωπαίο». Όπως αναφέρει, ενδεχόμενη εκλογή του στην καγκελαρία θα σήμαινε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη θα αποκτούσαν έναν ένθερμο υπέρμαχο μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης της κοινωνικής συνοχής, της σταθερότητας και της αλληλεγγύης.