Skip to main content

S&B Βιομηχανικά Ορυκτά: Μειωμένα οικονομικά μεγέθη

Τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 67,3%, σε 11,3 εκατ. ευρώ από 34,4 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 4,2 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 74% σε σχέση με τα 15,9 εκατ. ευρώ του πρώτου εννιάμηνου
Σε 242,1 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές ενοποιημένες πωλήσεις από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά στο εννιάμηνο του 2009 χαμηλότερες κατά 32% σε σχέση με τις υψηλότερες πωλήσεις των 355,8 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2008. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 45,8% σε 29,6 εκατ. ευρώ από 54,7 εκατ. ευρώ το 2008, αντανακλώντας τις σημαντικές μειώσεις στους όγκους πωλήσεων για όλα τα προϊόντα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση μέσω ΧΑ τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 67,3%, σε 11,3 εκατ. ευρώ από 34,4 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 4,2 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 74% σε σχέση με τα 15,9 εκατ. ευρώ του πρώτου εννιάμηνου του 2008. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στον τομέα Μπεντονίτη οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά περίπου 32% σε σχέση με πέρσι στα 110 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 23 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων περίπου σε 17 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 39% και 45%, αντίστοιχα. Η απόδοση στο τρίτο τρίμηνο έχει επηρεαστεί αρνητικά από καθυστερήσεις στην άφιξη πλοίων στη Μήλο (πωλήσεις που θα προσμετρήσουν θετικά στο τέταρτο τρίμηνο), αλλά υπάρχουν θετικές ενδείξεις από αγορές που σχετίζονται με τη βιομηχανία χάλυβα στη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Ο κύκλος εργασιών στον τομέα του Περλίτη ανήλθε σε 48 εκατ. ευρώ, περίπου 17% κάτω από το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2008. Οι πωλήσεις του τρίτου τριμήνου ήταν στα ίδια επίπεδα με το δεύτερο.

 Οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τον κλάδο των κατασκευών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά το γεγονός αυτό αντισταθμίζεται από άλλες εφαρμογές, όπως η γεωργία και τα κρυογενικά, που παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα. Τα περιθώρια κερδοφορίας παρουσίασαν τρίτη συνεχόμενη βελτίωση που κυρίως προκύπτει από τη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δολλαρίου ΗΠΑ και τα ναύλα. Στον τομέα Βωξίτη, ο κύκλος εργασιών κατέγραψε μείωση 36% περίπου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, υποστηριζόμενος από τις πωλήσεις του τρίτου τριμήνου που ήταν οι καλύτερες μέχρι στιγμής και οι οποίες εμφανίζονται αισθητά βελτιωμένες κατά 43% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο. Οι δραστηριότητες που σχετίζονται με το σίδηρο και το χάλυβα εμφανίζουν μικρή αύξηση στη ζήτηση. Οι πωλήσεις στα συλλιπάσματα συνεχούς χύτευσης ήταν 44 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 38% σε σύγκριση με πέρσι. Οι πωλήσεις του τρίτου τριμήνου ήταν οι υψηλότερες του έτους, βελτιωμένες κατά 34% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο.

 Η απόδοση της Stollberg αντικατοπτρίζει τις θετικές εξελίξεις στην παραγωγή χάλυβα διεθνώς. Για τον κλάδο της Otavi, οι πωλήσεις ανήλθαν σε περίπου 18 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 42%. Οι πωλήσεις το τρίτο τρίμηνο περιλαμβάνουν την παραδοσιακά αδύναμη περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών αλλά και τις υψηλότερες μηνιαίες πωλήσεις μέχρι στιγμής. Οι πωλήσεις στις αγορές Υαλουργίας και Κεραμικών αλλά και πυριμάχων εμφάνισαν θετικές ενδείξεις.