Skip to main content

Σαν σήμερα η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε από τους Γερμανούς

Η επέτειος της 30ης Οκτωβρίου γιορτάζεται για πρώτη φορά με περίπατο μνήμης στο κέντρο της πόλης. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Την επέτειο απελευθέρωσης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής γιορτάζει σήμερα, για πρώτη φορά, η Θεσσαλονίκη.

Η 30η Οκτωβρίου, που έχει καθιερωθεί ως επέτειος της πόλης, θα εορταστεί με πλήθος εκδηλώσεων που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Περίπατος μνήμης στο κέντρο της πόλης, ονοματοδοσία κεντρικού δρόμου, τοποθέτηση μαρμάρινης στήλης καθώς και πανηγυρική εκδήλωση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης με προβολή ντοκιμαντέρ είναι μεταξύ των εκδηλώσεων που έχει αποφασίσει η Οργανωτική Επιτροπή που συγκρότησε το δημοτικό συμβούλιο και η οποία αποτελείται από δημοτικούς συμβούλους και προσωπικότητες της πόλης.

Το επίσημο πρόγραμμα της πολιτείας περιλαμβάνει δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, με ομιλίες του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, ενώ θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού.

Από την πλευρά του δήμου θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι περίπατος στο κέντρο της πόλης, όπου θα γίνει αναφορά στον πόλεμο του 1940 και στις θυσίες των Θεσσαλονικέων. Η πορεία θα ξεκινήσει από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης και θα καταλήξει στην πλατεία Ελευθερίας. Ο περίπατος, ο οποίος ήταν πρόταση του δημοσιογράφου και συγγραφέα Σπύρου Κουζινόπουλου, θα περάσει μπροστά από τη ΧΑΝΘ, όπου θα γίνει αναφορά στους τέσσερις σχηματισμούς των ανταρτών του ΕΛΑΣ και στην είσοδό τους στην πόλη. Στη συνέχεια θα διασχίσει την οδό Νικ. Γερμανού και θα πραγματοποιήσει στάση μπροστά στο Βασιλικό Θέατρο.

Ο περίπατος θα συνεχιστεί επί της λεωφόρου Νίκης και θα ακολουθήσει την ανηφορική διαδρομή επί της οδού Ικτίνου με στάση μπροστά από το κτήριο επί της Τσιμισκή όπου ήταν το αρχηγείο της Γκεστάπο. Η διαδρομή θα συνεχιστεί επί της οδού Αγίας Σοφίας και μέσω της Ερμού και περάσει από την πλατεία Αριστοτέλους και τέλος θα καταλήξει στην πλατεία Ελευθερίας.

Στις 19.00 το απόγευμα θα λάβει χώρα η πανηγυρική εκδήλωση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, όπου θα εκφωνηθεί πανηγυρικός από την καθηγήτρια Ιστορίας Μαρία Καβάλα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί ντοκιμαντέρ, το οποίο επεξεργάστηκε η TV100.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα δώσει την ονομασία «Λεωφόρος 30ης Οκτωβρίου» στην ανώνυμη οδό που περνάει μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο, από το Λευκό Πύργο έως το δημαρχείο. Επίσης, πρόκειται να τοποθετηθεί μια μαρμάρινη στήλη που θα μνημονεύει τα ιστορικά γεγονότα της 30ης Οκτωβρίου 1944. Στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί έκθεση αρχειακού υλικού και φωτογραφικών ντοκουμέντων από την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου και για δεκαπέντε μέρες.

Οι φετινοί εορτασμοί έχουν διοργανωθεί από Οργανωτική Επιτροπή την οποία απαρτίζουν οι:

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης Βουλευτής Α΄Περιφέρειας Θεσσαλονίκης
Παναγιώτης Αβραμόπουλος Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
Έλλη (Ελένη) Χρυσίδου Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας & Αθλητισμού
Στυλιανός Λιακόπουλος Δημοτικός Σύμβουλος
Δημήτριος Κούβελας Δημοτικός Σύμβουλος
Μαρία Αγαθαγγελίδου Δημοτική Σύμβουλος
Μόνικα Αϊβάζογλου Δημοτική Σύμβουλος
Δημοσθένης Δώδος Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ
Μαρία Καβάλα Δρ Ιστορίας, διδάσκουσα στο ΑΠΘ
Σπύρος Κουζινόπουλος Δημοσιογράφος-Ερευνητής
Αντώνης Σατραζάνης Δρ. Ιστορίας Προϊστάμενος ΚΙΘ
Μάνος Μαλαμίδης Συλλέκτης – ερευνητής
Ελένη Χοντολίδου, Πρόεδρος 1ης Δημοτικής Κοινότητας