Skip to main content

Σαπέν: Η ΕΚΤ ποτέ δεν προσπαθεί να χειραγωγήσει το ευρώ

Σε διεθνές επίπεδο αυτό που μετράει είναι το πλεόνασμα ολόκληρης της ευρωζώνης, όχι αυτό της Γερμανίας, σημείωσε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ποτέ δεν προσπαθεί να χειραγωγήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ για να πετύχει στόχους εμπορικής ή ανταγωνιστικής πολιτικής, δήλωσε σε συνέντευξή του στη Handelsblatt ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, Τεντ Μάλοχ, ότι η Γερμανία εκμεταλλεύεται ένα «κατάφωρα υποτιμημένο» ευρώ για δικό της όφελος.

«Το ευρώ είναι το νόμισμα ολόκληρης της ευρωζώνης. Σε διεθνές επίπεδο αυτό που μετράει είναι το πλεόνασμα ολόκληρης της ευρωζώνης, όχι αυτό της Γερμανίας», είπε.

Κατά τον ίδιο, η Ευρώπη εξακολουθεί να χρειάζεται να φέρει τις επενδύσεις στα προ-παγκόσμιας κρίσης επίπεδα, ενώ σημείωσε πως η Γερμανία θα μπορούσε να είναι πιο «φιλόδοξη» ως προς τα επίπεδα επενδύσεών της, τόσο για το δικό της καλό, όσο και για το καλό της Ευρώπης.

Είπε, επίσης, πως ελπίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα καταλάβει γρήγορα πόσο επωφελείς και σημαντικές για την ευημερία των ΗΠΑ είναι οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.