Skip to main content

Σαρίδης: Η απλή αναλογική αλλάζει τους κανόνες της πολιτικής ζωής

Ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων ζητεί την άμεση εφαρμογή της απλής αναλογικής, ως μοχλό πιέσης προς τα κόμματα για συνεργασίες.

"Στα κρίσιμα ζητήματα των σύγχρονων προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα υπάρχει κοινός πολιτικός τόπος και περιθώριο για συνεννόηση", επισημαίνει ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Voria.gr για το νέο εκλογικό νόμο."Στην Ένωση Κεντρώων επιδιώκουμε την άμεση εφαρμογή της απλής αναλογικής, επειδή θα υποχρεώσει με ξεκάθαρο και ουσιαστικό τρόπο τις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν μεταξύ τους για το καλό της χώρας, πάνω σε πολιτικές συμφωνίες εθνικών στόχων" τονίζει. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στους στόχους των μνημονίων, το εκλογικό όριο του 3% και το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί τέτοια φασαρία για τον νέο εκλογικό νόμο, την ώρα που η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά προβλήματα;

Έχετε δίκιο. Πράγματι προκαλεί το κοινό αίσθημα αλλά και εύλογες απορίες το γεγονός πως ο πολιτικός κόσμος αποφάσισε να κλείσει μια συζήτηση, που κρατάει μισό αιώνα, τον ίδιο μήνα που ξεκινούν οι Έλληνες να αντιλαμβάνονται εμβρόντητοι καλοκαιριάτικα μπροστά στα ΑΤΜ τί ακριβώς ψηφίζαμε τόσο καιρό με διαδικασίες κατεπείγοντος. Το είχα πει επανειλημμένως από το βήμα της Βουλής πως θα αναγκαζόμασταν σύντομα να εξηγήσουμε στους Έλληνες τι είναι αυτά που ψηφίζουμε και σε τι βαθμό θα επηρεάσουν την καθημερινότητα τους. Ο σεβαστός και έμπειρος συνάδελφος από τη ΝΔ, ο πρόεδρος της Βουλής κος Νικήτας Κακλαμάνης υπήρξε πιο εύστοχος από εμένα, όταν απευθυνόμενος στους Έλληνες έλεγε πως με την καταβολή μισθών και συντάξεων των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2016 θα καταλάβουν οι φορολογούμενοι τι ψηφίστηκε στο εθνικό κοινοβούλιο την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο.

Παράξενο είναι επίσης το γεγονός, πως ενώ θα περίμενε κανείς οι πολιτικές δυνάμεις αυτού του τόπου να έχουν από καιρό κατασταλάξει και με σαφήνεια διατυπώσει την θέση τους και να έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα και δημόσια, επιχειρηματολογώντας υπέρ των ιδεών τους -ακριβώς επειδή την απλή αναλογική την συζητάμε 50 χρόνια- εντούτοις σήμερα υπάρχει μια ασάφεια, μια θολούρα, μια ξύλινη και μαθηματική θα έλεγα αντιμετώπιση του θέματος, που οδηγεί τελικά σε απαξίωση την ίδια τη συζήτηση.

Είναι η άποψη μου, πως ακριβώς αυτές οι ανεύθυνες και κουτοπόνηρες συμπεριφορές μας οδήγησαν στην τραγική σημερινή κατάσταση. Εάν με ρωτήσετε ποιος ή τι φταίει που φτάσαμε ως εδώ σας λέω ξεκάθαρα πως φταίει το πολιτικό σύστημα που δεν βρήκε το θάρρος να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις σε απλά αλλά κρίσιμα ερωτήματα, όπως αυτό της απλής αναλογικής. Τι Δημοκρατία θέλουμε ; Θέλουμε να έχουν όλοι την ίδια δύναμη με την ψήφο τους ; Γιατί σήμερα δεν έχει ξέρετε την ίδια αξία η ψήφος όλων των πολιτών.

Για να απαντήσω όμως και στο ερώτημα σας θα κάνω την εξής επισήμανση : η απλή αναλογική αλλάζει τους κανόνες της πολιτικής ζωής στην χώρα με δραστικό, κάθετο και ουσιαστικό τρόπο. Μια τόσο θεμελιακή θα έλεγα μεταβολή δεν μπορεί να γίνει χωρίς "φασαρία".

Γιατί υποστηρίζετε με τέτοια θέρμη την απλή αναλογική;

Είναι τόσο απλό όσο και συγκλονιστικό, την πρώτη φορά που το αντιλαμβάνεται κανείς. Λοιπόν. Η ψήφος και οι εκλογές είναι διαδικασίες που επιδιώκουν την δίκαιη εκπροσώπηση όλων των πολιτών στα κοινά, ώστε να ικανοποιείται η συνταγματική απαίτηση για ισονομία και ισοπολιτεία, πως δηλαδή είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στα μάτια του Νόμου και της Πολιτείας. Ο σημερινός εκλογικός νόμος όμως αποκλείει από την εκπροσώπηση τους όλους τους πολίτες, που ψήφισαν κόμματα τα οποία έμειναν εκτός βουλής. Επίσης ο σημερινός εκλογικός νόμος επειδή δίνει στον πρώτο ένα εξωφρενικό bonus εδρών μειώνει έτσι την αξία της ψήφου όσων στήριξαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Τελικά η ψήφος εκείνου που στήριξε το πρώτο κόμμα μετράει μέσα στο κοινοβούλιο ουσιαστικά για 3 ψήφους. Ενώ η ψήφος εκείνου που στήριξε την Ένωση Κεντρώων μετράει για το ένα τρίτο της ψήφου! Και για να ολοκληρώσω την τεκμηρίωση της άποψης, πως σήμερα δεν είναι όλες οι ψήφοι ίσες θα σας υπενθυμίσω την διαδικασία με την οποία αποφασίζεται το που θα εκλέξει βουλευτή το κάθε κόμμα, μια διαδικασία που εμένα μου θυμίζει το παιχνίδι της ρουλέτας.

Είναι γεγονός πως δεν εκπροσωπείται  -και λόγω βέβαια της ανησυχητικά μεγάλης αποχής-  ικανή μερίδα του ελληνικού λαού στο εθνικό κοινοβούλιο. Και αυτό αυτόματα τους αποκλείει από τη νομοθετική διαδικασία, καθώς δεν έχουν εκπροσώπηση στην μοναδική από τις 3 εξουσίες που επιτρέπεται σε όλους τους πολίτες να έχουν λόγο και πρόσβαση, τη Νομοθετική. Σε αντίθεση με την Δικαστική και την Εκτελεστική εξουσία, όπου ο πολίτης δεν προβλέπεται να μπορεί να παρεμβαίνει στην άσκηση τους με ουσιαστικό τρόπο, στη Νομοθετική εξουσία μπορεί και πρέπει να παρεμβαίνει μέσω των εκλεγμένων αντιπροσώπων του, των βουλευτών.

Κανείς δεν αμφισβητεί λοιπόν, πως τα εκλογικά μαθηματικά αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι δεν έχουν όλες οι ψήφοι την ίδια βαρύτητα. Η μόνη πολιτική παράταξη που το δέχεται αυτό το "κόστος εκπροσώπησης" ώστε να υπάρχουν ισχυρές κυβερνήσεις στον τόπο και το υπερασπίζεται αυτό με ιστορική συνέπεια είναι η παράταξη της Δεξιάς, η οποία πάντοτε επιχειρηματολογούσε υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής. Τον φόβο της ακυβερνησίας τον χρησιμοποίησε διαχρονικά η φιλελεύθερη ιδεολογία ως μέσο συσπείρωσης των υποστηρικτών της. Όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις ζητάνε εδώ και 50 χρόνια την απλή αναλογική.

Πώς πιστεύετε ότι θα επηρεάσουν οι αλλαγές του εκλογικού νόμου την πολιτική ζωή στη χώρα;

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως το μόνο που κρίνεται από την αναμενόμενη ψήφιση του εκλογικού νόμου και το πόσοι βουλευτές τελικά θα τον στηρίξουν είναι το από πότε θα ισχύσουν οι αλλαγές και όχι το αν θα ισχύσουν. Με λίγα λόγια, την συναίνεση των 200 βουλευτών την αναζητά η  κυβέρνηση επειδή προβλέπεται από το Νόμο πως για να εφαρμοσθούν άμεσα οι όποιες αλλαγές απαιτείται η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 του κοινοβουλίου. Οι αλλαγές όμως θα ισχύσουν κανονικά από τις μεθεπόμενες εκλογές ούτως ή άλλως καθώς για αυτό ο νόμος απαιτεί την απλή πλειοψηφία των 151 κοινοβουλευτικών ψήφων τις οποίες διαθέτει η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Από την στιγμή λοιπόν που είναι γεγονός πως η αλλαγή θα γίνει, θα πρέπει να δούμε την αξία του πότε αυτή θα γίνει.

Αν ισχύσει από αυτές τις εκλογές τότε πράγματι το αποτέλεσμα θα είναι η ενδυνάμωση του δεύτερου κόμματος σε σχέση με το πρώτο. Εάν υποθέσουμε πως τα 2 πρώτα κόμματα θα είναι εκείνα των κ.Τσίπρα και κ. Μητσοτάκη τότε αντιλαμβάνεστε πως πολιτική σταθερότητα δεν θα υπάρξει εάν δεν συνεννοηθούν αυτοί οι 2 μεταξύ τους. Και θα το ξέρουν αυτό και οι 2, πως είναι δηλαδή συνευθύνη τους να κυβερνηθεί ο τόπος. Και ακριβώς για αυτό τον λόγο επιδιώκουμε στην Ένωση Κεντρώων την άμεση εφαρμογή της απλής αναλογικής, επειδή θα υποχρεώσει με ξεκάθαρο και ουσιαστικό τρόπο τις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν μεταξύ τους για το καλό της χώρας, πάνω σε πολιτικές συμφωνίες εθνικών στόχων. Δεν χρειάζεται να συμφωνήσουν σε τίποτα άλλο πέραν του τί είναι καλό για την χώρα σε κρίσιμα ζητήματα, όπως οι διαδικασίες εφαρμογής των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας και της τακτικής αξιολόγησης της, οι προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας και της προσέλκυσης νέων ξένων επενδύσεων, οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση, η άσκηση αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής εθνικής άμυνας, η ενεργειακή και παραγωγική αυτάρκεια. Στα περισσότερα από τα κρίσιμα ζητήματα των σύγχρονων προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα υπάρχει κοινός πολιτικός τόπος και περιθώριο για συνεννόηση αν όμως πράγματι η μόνη προϋπόθεση των πολιτικών συνεργασιών είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και της συνέχειας του ελληνικού έθνους.

Υπάρχουν πράγματα στα οποία συμφωνούν όλοι οι Έλληνες και ο μόνος λόγος που δεν γίνονται είναι η ασυνεννοησία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Πρόκειται για μια ανεύθυνη στάση η οποία οδήγησε την χώρα στη σημερινή της κατάσταση. Με την απλή αναλογική θα υποχρεωθεί ο πολιτικός κόσμος να καταλάβει τί του λέει τόσο καιρό ο λαός όταν βγάζει στις δημοσκοπήσεις πιο ικανό πρωθυπουργό τον Κανένα την ίδια ώρα που έχει σταματήσει να προσφέρει στα λεγόμενα κόμματα εξουσίας την ασφάλεια της αυτοδυναμίας και έχει στείλει στο κοινοβούλιο 8 πολιτικούς σχηματισμούς. Οι συνεργατικές κυβερνήσεις είναι λαϊκή απαίτηση και ο νέος εκλογικός νόμος θα βοηθήσει στην κατεύθυνση του να το καταλάβουν αυτό όλοι όσοι πρέπει.

Είπατε νωρίτερα πως το όριο εισόδου στην Βουλή, το γνωστό 3% μειώνει την αντιπροσωπευτικότητα της Δημοκρατίας μας, Ωστόσο η Ένωση Κεντρώων έχει ταχθεί επισήμως δια του προέδρου της Βασίλη Λεβέντη εναντίον της κατάργησης του. Γιατί αυτή η αντίφαση;

Πράγματι ισχύουν τα λεγόμενα σας. Και το όριο του 3% στερεί την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση πολλών συμπολιτών μας -τρανταχτό πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η μη είσοδος της ΛΑΕ στην Βουλή- αλλά και η Ένωση Κεντρώων κατέληξε στο υπεύθυνο πολιτικό συμπέρασμα πως είναι εθνικά αναγκαία η ύπαρξη και η προς το παρόν διατήρηση ενός τέτοιου ορίου. Πιστεύουμε δηλαδή πως το πολιτικό μας σύστημα δεν είναι ικανό σήμερα να προστατεύσει την χώρα από κακόβουλα συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδας, που θα είχαν 'ισως την οικονομική και επικοινωνιακή δύναμη να εξασφαλίσουν μια έδρα στο κοινοβούλιο, αν δεν υπήρχε το όριο του 3%, όχι για να εκφράσουν κάτι διαφορετικό και να προσθέσουν στην κατά τα άλλα επιθυμητή δημοκρατική πολυφωνία αλλά αντιθέτως επιδιώκοντας την ασφάλεια ή και τις πληροφορίες, που μπορεί να προσφέρει μια έδρα του κοινοβουλίου. Ενώ αντιλαμβανόμαστε καλύτερα από το κάθε άλλο κόμμα τι σημαίνει το όριο του 3% μιας και το βρήκαμε μπροστά μας σε αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις, ωστόσο εμείς πάντα το σεβόμασταν και από ότι φαίνεται κατανοούμε και καλύτερα από τους υπόλοιπους την αξία της διατήρησης του μπροστά στον κίνδυνο να επιδιώξουν ανθελληνικά συμφέροντα την είσοδο τους στο εθνικό κοινοβούλιο. Ζούμε σε μια ρευστή γεωπολιτικά περίοδο περικυκλωμένοι από τις... "καλές προθέσεις" των γειτόνων μας και οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Για τον λόγο λοιπόν της αδυναμίας του πολιτικού συστήματος να προστατεύσει την ελληνική δημοκρατία από μια σειρά αληθινών κινδύνων στην περίπτωση της κατάργησης του 3% ανεχόμαστε και εμείς αυτό το όριο. Ίσως κάνοντας το πρώτο βήμα με την κατάργηση του bonus να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε σταδιακά τις απαραίτητες δημοκρατικές άμυνες, που να επιτρέψουν την κατάργηση των ορίων κοινοβουλευτικής αντιπροσώπευσης. Προς το παρόν το μεγάλο και ουσιαστικό, δημοκρατικό βήμα είναι η κατάργηση του bonus.

Σε κάθε περίπτωση θέλω να επισημάνω, πως η Ένωση Κεντρώων παραμένει και σε αυτό το ζήτημα πολιτικά και ιδεολογικά συνεπής καθώς η απλή αναλογική αποτελεί προγραμματική μας θέση εδώ και πολλά χρόνια. Και σε αντίθεση με άλλους που αποφεύγουν να θυμούνται τι έλεγαν πριν μόλις λίγο καιρό για αυτό το θέμα, εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στην υπηρέτηση του δημοσίου και εθνικού συμφέροντος, αποδεχόμενοι την ανάγκη διατήρησης του 3% αλλά απαιτώντας την κατάργηση του bonus. Δεν μας αποτρέπει και δεν μας εμποδίζει αυτό να παραδεχόμαστε ταυτόχρονα, πως η ύπαρξη εκλογικών ορίων μειώνει την αντιπροσωπευτικότητα της δημοκρατίας μας. Την μειώνει όμως απείρως περισσότερο η ύπαρξη του bonus.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα σας ο νέος εκλογικός νόμος θα υποχρεώσει τα δύο κόμματα εξουσίας να συνεργαστούν. Όμως δεν υπάρχει κανένα σημάδι πως αυτό είναι εφικτό. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ το έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά. Γιατί επιμένετε; Δεν φοβάστε μήπως η χώρα περιέλθει σε κατάσταση παρατεταμένης ακυβερνησίας με καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία;
 
Διαβάζοντας κανείς με υπομονή τα μνημόνια, τα κείμενα δηλαδή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα  -με την υπογραφή να θυμίσω (εκτός των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού-  βγάζει ένα ξεκάθαρο και σαφές συμπέρασμα. Ότι δηλαδή οι συντάκτες αυτών των κειμένων επικαλούνται ως αιτία των δεινών που καλείται να επωμιστεί ο ελληνικός λαός την ανάγκη για την δημιουργία σταθεροποιητικών θεσμικών πυλώνων στην Ελλάδα, καθώς βρίσκεται σε πορεία εκτροχιασμού. Οι επίσημοι στόχοι των μνημονίων είναι η αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας, η εξασφάλιση της σταθερότητας του εγχώριου χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού συστήματος, η δημιουργία σταθερού φορολογικού, επενδυτικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η παροχή εγγυήσεων θεσμικής θωράκισης για το πλαίσιο εφαρμογής των απαραίτητων διοικητικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να εξασφαλισθούν όλες αυτές οι ...σταθερότητες!

Σε κάποια από τις ευκαιρίες που είχαμε να προσποιηθούμε στο κοινοβούλιο, πως συζητάμε τα μέτρα του μνημονίου, είπα απευθυνόμενος στους συναδέλφους μου πως οι δανειστές προσπαθούν να μας επιβάλλουν την πολιτική σταθερότητα χωρίς να μπορούν να το κάνουν και για αυτό κοιτάνε να μας επιβάλουν όλες τις υπόλοιπες σταθερότητες... Μπορούν να μας ζητήσουν να έχουμε σταθερότητα στα πάντα και να προσπαθήσουν να μας το επιβάλλουν. Την πολιτική όμως σταθερότητα, που είναι και το πραγματικό ζητούμενο διότι αυτή και μόνο αυτή θα μπορούσε να φέρει όλες τις υπόλοιπες ..σταθερότητες, δεν μπορούν να μας την επιβάλλουν δια νόμου, έστω και αν αυτός είναι μνημονιακός νόμος. Δεν μπορούν να προκαθορίσουν τι θα ψηφίσει ο ελληνικός λαός. Δεν μπορούν με νόμο να υποχρεώσουν τον Μητσοτάκη να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον Τσίπρα. Μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, ως Έλληνες πολίτες. Δεν πρόκειται να ανακτήσουμε την χαμένη αξιοπιστία μας διεθνώς, εάν δεν στείλουμε το μήνυμα πως σταματήσαμε να τρωγόμαστε μεταξύ μας και κοιτάμε πια να λύσουμε μόνοι μας αλλά ενωμένοι και με την βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων μας, τα πραγματικά μας προβλήματα.

Η Ένωση Κεντρώων επιμένει στην πολιτική συνεννόηση διότι έχει διαπιστώσει από καιρό πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της όρθια και ανταγωνιστική, αντάξια της ιστορίας και του πολιτισμού της. Ποιος Έλληνας δεν ξέρει ότι όποτε πετύχαμε κάτι, το πετύχαμε επειδή ενωθήκαμε ; Εμείς αυτό λέμε στην Ένωση Κεντρώων. Μόνο αν ενωθούμε, θα αντέξουμε και θα πάμε μπροστά.

Μιλάτε για συνεννόηση και συναίνεση μεταξύ των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Η Ένωση Κεντρώων τι στάση θα κρατήσει;
 
Την ίδια που τηρεί και σήμερα. Ότι είναι σωστό, καλό και δίκαιο το στηρίζουμε με την ψήφο μας και την επιχειρηματολογία μας. Ότι είναι στραβό, πρόχειρο και ενίοτε κακόβουλο, το καταψηφίζουμε και κοιτάμε να προτείνουμε στην θέση του κάτι καλύτερο, που να διασφαλίζει το δημόσιο και εθνικό συμφέρον. Ξέρετε εμείς στην Ένωση Κεντρώων είμαστε τυχεροί διότι δεν νιώσαμε ποτέ την ανάγκη να πατάμε σε δύο βάρκες. Δεν μας ενδιαφέρει να τα έχουμε με όλους καλά. Μας ενδιαφέρει να έχουμε καλά με την συνείδηση μας. Τα λεγόμενα μας μας στερούσαν για χρόνια την είσοδο στο κοινοβούλιο. Ποτέ δεν υπολογίσαμε το περίφημο πολιτικό κόστος. Έτσι έχουμε μάθει στην Ένωση Κεντρώων να λειτουργούμε και δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε σε αυτό. Και για να είμαι σίγουρος πως ήμουν σαφής θα σας πω αυτό: εμείς ότι έχουμε ήδη κάνει αλλά και ότι θα πράξουμε στο μέλλον έχουν έναν κοινό παρανομαστή και αυτός είναι το καλό της Ελλάδας.

Γιατί πιστεύετε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δυσκολίες στην συγκέντρωση των απαραίτητων 200 θετικών ψήφων;

Πολλές φορές μιλάμε απαξιωτικά για το πολιτικό σύστημα χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις και αυτό δεν είναι καλό. Ποιος όμως μπορεί να αποκρούσει εκείνον που ήδη απέκτησε το δικαίωμα να λέει πως οι πολιτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ένα τόσο σοβαρό θέμα για μικροπολιτικές επιδιώξεις;

Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος. Το ΠΑΣΟΚ πριν ένα χρόνο το καλοκαίρι του 2015 είχε φέρει πρόταση νόμου ίδια ακριβώς με αυτή που φέρνει τώρα η κυβέρνηση. Δεν κατάφερε κανείς από το ΠΑΣΟΚ να εξηγήσει πειστικά το γιατί δηλώνουν τώρα πως δεν θα ψηφίσουν τίποτα, ούτε έστω την κατάργηση του bonus. Μέχρι και το "σκληρό" ΚΚΕ έπειτα και από την σωστή απόφαση της κυβέρνησης να κινηθεί συναινετικά και να "σπάσει" σε δύο άρθρα την σχετική διάταξη δήλωσε, πως έστω την κατάργηση του bonus θα την υπερψηφίσει. Το ΠΑΣΟΚ αυτοαναιρείται και κόβει οριστικά τους δεσμούς του με την ιδεολογική του βάση.

Από την άλλη το Ποτάμι... θολώνει ακόμη περισσότερο καθώς η άρνηση του να στηρίξει την απλή αναλογική υπό την απειλή της ακυβερνησίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αριστερές όχθες του... Πιστεύω πως θα υπάρξουν συνάδελφοι του Ποταμιού, που θα δυσκολευτούν πολύ να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους το γιατί ακολουθούν την προεδρική - κομματική γραμμή κόντρα στην διεύρυνση και την ενδυνάμωση της εκπροσώπησης των πολιτών. Η προς το παρόν προσέγγιση του θέματος από τον κ. Θεοδωράκη μοιάζει να είναι πάλι επικοινωνιακού, δημοσιογραφικού τύπου χωρίς πολιτική ουσία. Και αυτά την στιγμή που το πολιτικό εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  διαλύεται de facto από την στιγμή που η εκτίμηση στο ΠΑΣΟΚ είναι πως ο κος Θεοχαρόπουλος και η ΔΗΜΑΡ δεν θα ξαναμπούν στην βουλή. Πείτε μου ποιος πιστεύει πως οι τρεις τους (ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΔΗΜΑΡ) θα ....συνεργαστούν αποτελεσματικά για να αναδιοργανώσουν το οτιδήποτε ;

Πιστεύω πως τελικά θα υπάρξουν φωνές που θα υπερασπιστούν το δίκαιο διαχρονικό κοινωνικό αίτημα για περισσότερη δημοκρατία μέσα σε αυτά τα κόμματα, που διαρκώς δηλώνουν πως επιθυμούν -διακαώς κιόλας- την ανανέωση και την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος. Μένει να το δούμε στην ονομαστική ψηφοφορία το αν και κατά πόσο το πιστεύουν αυτό τελικά.