Skip to main content

Σαρίδης: Μόνη λύση οι Σκοπιανοί να ξεχάσουν τη λέξη «Μακεδονία»

Αυτή είναι η μοναδική εγγύηση, που θα δεχόντουσαν οι Έλληνες για να πειστούν πως δεν έχουν εχθρούς στα βόρεια σύνορα τους, είπε ο βουλευτής

Για συμπόρευση με τη «γραμμή Καραμανλή», αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια της βουλής, ο βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης.

«Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει σε όσους ασκούν πιέσεις για λύση μέχρι το Μάιο, πως ο μόνος τρόπος για να πειστούν οι Έλληνες τόσο γρήγορα, τόσο άμεσα, πως οι Σκοπιανοί εγκατέλειψαν πράγματι τις αλυτρωτικές τους βλέψεις, όπως αυτές περιγράφονται αυτή τη στιγμή στο σύνταγμα τους και πως ειλικρινά αποκηρύσσουν το περιεχόμενο των βιβλίων, που χρησιμοποιούν στο μάθημα της Ιστορίας, είναι να ξεχάσουν μια και καλή τη λέξη Μακεδονία», είπε ο βουλευτής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή είναι η μοναδική εγγύηση, που θα δεχόντουσαν οι Έλληνες για να πειστούν πως δεν έχουν εχθρούς στα βόρεια σύνορα τους. «Ότι άλλο και να παρουσιαστεί ως δήθεν κίνηση καλής θέλησης, καλής γειτονίας, καλών προθέσεων κλπ θα πάει στο βρόντο!», πρόσθεσε ο κ. Σαρίδης.

Κατά τα λεγόμενα του βουλευτή, αυτή η θέση εκφράστηκε και στο Βουκουρέστι και αποτέλεσε αυτό που πολλοί αποκαλούν σήμερα «Γραμμή Καραμανλή». «Αλλά τις τελευταίες μέρες φτάσαμε να αναρωτιόμαστε εκ νέου...Ποιά είναι τελικά αυτή η "Γραμμή Καραμανλή"; Οι Μακεδόνες πίστευαν μέχρι χθες πως στο Βουκουρέστι πετύχαμε μια εθνική νίκη», επεσήμανε ο ίδιος.

«Η αίσθηση που υπήρχε μέχρι πρόσφατα στη Μακεδονία ήταν πως το 2008 σε μια εθνικά υπερήφανη στιγμή ο Μακεδόνας Πρωθυπουργός Καραμανλής έκανε το καθήκον του και παρά τις πιέσεις που του ασκήθηκαν, αρνήθηκε να παραδώσει το όνομα και μάλιστα πολλοί προσθέτουν, πως το πλήρωσε αυτό ακριβά. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της Γαλλίας οδηγηθήκαμε σε αυτό που σήμερα αποκαλούμε "βέτο του Βουκουρεστίου",το οποίο βεβαίως τυπικά δεν ασκήθηκε ποτέ αλλά υπήρξε αρκετά πραγματικό, ώστε να οδηγήσει σε εκλογές τη Χώρα...», συμπλήρωσε ο βουλευτής και κατέληξε:

«Συνεπώς, σύμφωνα με τον τρόπο που αντιλαμβάνονται η Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη τα πράγματα, δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για "πίστη στη γραμμή Καραμανλή του 2008" χωρίς ταυτόχρονα να αποκλείουμε την όποια χρήση της λέξης Μακεδονία. Τις τελευταίες ημέρες λόγω σοβαρών εκφραστικών και επικοινωνιακών σφαλμάτων και μελών της κυβέρνησης αλλά και σχεδόν του συνόλου των εκπροσώπων του εγχώριου πολιτικού συστήματος μοιάζει σα να προσπαθούν κάποιοι να το ανατρέψουν αυτό, ισχυριζόμενοι πως είναι τάχατες συνεπής εξέλιξη της στάσης του Βουκουρεστίου η υποχώρηση στο ζήτημα του ονόματος!!! Αυτό για μας και για κανένα λογικό άνθρωπο δεν ισχύει. Αποκαλούμε ευθέως ψεύτη όποιον ερμηνεύει τα γεγονότα της εποχής εκείνης αυθαίρετως, ώστε να υποστηρίξει το ψευδές, πως δηλαδή η Ελλάδα από τότε ήδη έχει συμφωνήσει να παραχωρήσει το όνομα της Μακεδονίας, να παραδόσει την Μακεδονία».