Skip to main content

Σαρκοζί, Μέρκελ και… Ομπάμα!

Το σχέδιο του Γιώργου Παπανδρέου με τις ευρωπαϊκές και μη… εξορμήσεις του για το επόμενο τρίμηνο
Του Σπύρου Νάννου


Μπορεί το πρώτο τρίμηνο του 2011 να είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την κυβέρνηση, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζουν το έδαφος σε ό,τι αφορά τις εξορμήσεις του Γιώργου Παπανδρέου στο εξωτερικό, σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες για το ευρωομόλογο και φυσικά στις ΗΠΑ όπου οι διαβουλεύσεις και οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις για μια συνάντηση με τον Μπάρακ Ομπάμα…

Πιο συγκεκριμένα, στο Μέγαρο Μαξίμου ποντάρουν πολλά και στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και θεωρούν κρίσιμη την συνεδρίαση του Εκοφίν στις 17 Ιανουαρίου. Ήδη,  δεν κρύβουν τις προσδοκίες που έχουν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Γαλλία, αλλά και άλλα αντίστοιχα ταξίδια που σχεδιάζονται και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Για παράδειγμα, αν και για την Γερμανίδα καγκελάριο δεν θεωρείται καλός… οιωνός ενόψει των εκλογών, ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει να δει κατ’ ιδίαν στο Βερολίνο την Άνγκελα Μέρκελ, ώστε να συζητήσουν κρίσιμα θέματα της ευρωζώνης και φυσικά την ιδέα του ευρωομολόγου που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση. Από αυτές τις συναντήσεις, πιστεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου πως θα βγουν κερδισμένοι, τουλάχιστον επικοινωνιακά, στη μάχη κατά της κρίσης, εκτός εάν συμβεί κάποιο απρόοπτο που θα δημιουργήσει εξελίξεις στην Ε.Ε.

Ωστόσο και όπως προαναφέρθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν σε αυτό το τρίμηνο ο Γιώργος Παπανδρέου να επισκεφτεί τις ΗΠΑ και να συναντηθεί με τον Μπάρακ Ομπάμα, μια συνάντηση από την οποία πιστεύουν πως κερδισμένος θα είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός. Στόχος του πρωθυπουργού είναι σε αυτή τη συνάντηση να τεθεί η επιχείρηση δημιουργίας ενιαίου μετώπου για την αντιμετώπιση της διεθνούς κερδοσκοπίας, κάτι που άλλωστε έχει αναφέρει ο ίδιος σε πρόσφατες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου.