Skip to main content

Σαββάκης: Γιατί η ελληνική οικονομία παραμένει σε γενικευμένο αδιέξοδο

Τι δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ από το βήμα του 3rd Food For Success Conference - Ο δεκάλογος του Συνδέσμου για την τόνωση της ιδωτικής οικονομίας

Η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα μπορεί να υπάρξει με την κατά προτεραιότητα υποστήριξη της μεταποιητικής δραστηριότητας και ειδικά του κλάδου τροφίμων και ποτών, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης, από το βήμα του 3rd Food For Success Conference, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα Συνεδριακό Κέντρο TITANIA HOTEL, υπό την αιγίδα του ΕΒΕΑ, του ΣΒΒΕ και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Συνδέσμου, και με χορηγό επικοινωνίας τη Greenagenda.gr.

Ο κ. Σαββάκης, στον χαιρετισμό του, ζήτησε για άλλη μια φορά τη δημιουργία, μέσω μεταρρυθμίσεων, φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το οποίο, όπως είπε, θα αποτελέσει προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ στάθηκε στην αποεπένδυση που υπάρχει στη χώρα, επικαλούμενος στοιχεία του World Competitiveness Report του IMD, μεταξύ των ετών 2010 και 2015, σύμφωνα με τα οποία: οι ροές ξένων επενδύσεων από 0,48 δις δολάρια το 2010, έφτασαν στο -0,29 δις δολάρια το 2015 και το ισοζύγιο των ροών ξένων επενδύσεων από 1,23 δις δολάρια το 2010, μειώθηκε κατά 50%, και πλέον το 2015 διαμορφώθηκε στο 0,67 δις δολάρια.

Υπογράμμισε, δε, το γενικευμένο αδιέξοδο για την ελληνική οικονομία που δημιουργείται από την υπερφορολόγηση, τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τους κεφαλαιακούς ελέγχους, το οποίο, όπως είπε, ενισχύεται «όσο επιμένουμε να έχουμε στο επίκεντρο της οικονομικής μας πολιτικής τη διάσωση του κράτους και των τραπεζών». Ακόμη, ο κ. Σαββάκης επισήμανε ότι, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα χάθηκε από την αρχή της Παγκόσμιας οικονομικής κρίσης μια στις δύο θέσεις εργασίας που κατείχαν νέοι άνθρωποι ηλικίας, κυρίως, 15 έως 29 ετών, με κόστος 2% για το ελληνικό ΑΕΠ.

Για τον κύκλο εργασιών της βιομηχανίας, σημείωσε ότι βρίσκεται σε ραγδαία πτώση, σε σχέση με αντίστοιχες περυσινές περιόδους. Χαρακτηριστικά για τον Μάιο του 2016 σε σχέση με τον Μάιο του 2015, η μείωση ήταν 13,4%, ενώ και στη μεταποίηση οι ζημιές συνεχίστηκαν για μια ακόμη χρονιά. Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ εξήρε τον ρόλο των ελληνικών υγιών επιχειρήσεων, οι οποίες κόντρα στην κρίση επενδύουν, παράγουν προϊόντα τυποποιημένα και με αυστηρές προδιαγραφές και προσπαθούν να διεθνοποιηθούν καθημερινά ολοένα και περισσότερο, ενώ γίνονται παράγοντες κοινωνικής συνοχής σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, αφού διατηρούν τις θέσεις εργασίας τους και πολλές φορές τις αυξάνουν μέσα σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον.

Επανήλθε, δε, στην ανάγκη δημιουργίας του «Ελληνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Ανάπτυξη» και κάλεσε την κυβέρνηση να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, με την εκπόνηση και την υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων επαρκώς κοστολογημένων και με ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, που θα αποτελέσουν ένα στρατηγικό σχέδιο οικονομικής πολιτικής που θα οδηγεί την Ελλάδα σε έξοδο από την κρίση. Ζήτησε, μάλιστα, σε αυτό το στρατηγικό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας, να τεθεί στο επίκεντρο ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας, και, κυρίως, η μεταποιητική δραστηριότητα και η βιομηχανία, που συντηρεί πλήθος δορυφορικών επιχειρήσεων και επαγγελμάτων.

Κλείνοντας, ο Αθ. Σαββάκης ζήτησε για άλλη μια φορά την ύπαρξη συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής στη χώρα, στιβαρής, ρεαλιστικής, με ουσιαστικό περιεχόμενο, προσαρμοσμένης στην υπάρχουσα παραγωγική βάση, και με το βλέμμα στραμμένο στις διεθνείς αγορές, ενώ παράθεσε τον δεκάλογο του ΣΒΒΕ που θα συμβάλλει στην τόνωση της ιδιωτικής οικονομίας και της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

«Για να υλοποιηθούν λοιπόν οι κάθε είδους επενδύσεις που θα μας οδηγήσουν στην οικονομική ανάπτυξη, θα πρέπει να αρθούν μια σειρά από εμπόδια στην καθημερινή δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων και ειδικά των μεταποιητικών επιχειρήσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Τα εμπόδια αυτά, σύμφωνα με τον κ. Σαββάκη, αφορούν:

1.    στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση των υποψήφιων επενδυτών,
2.    στην ικανότητα της οικονομίας να θέσει σε προτεραιότητα τις επενδύσεις στη βιομηχανική παραγωγή,
3.    στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την υλοποίηση ουσιαστικών δράσεων μεταφοράς τεχνολογίας σε όλο το φάσμα της εγχώριας επιχειρηματικότητας,
4.    στην εναρμόνιση της χώρας μας με τα διεθνή και ευρωπαϊκά δεδομένα, στον τομέα της ενέργειας και ειδικά στο πεδίο του κόστους ενέργειας,
5.    στην έμπρακτη υποστήριξη των εξωστρεφών επιχειρήσεων, κατά το πρότυπο άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
6.    στη σταθερότητα του φορολογικού πλαισίου που διέπει την επιχειρηματικότητα, και το οποίο αποτελεί ίσως τη βασικότερη παράμετρο της αξιοπιστίας μιας χώρας που επιθυμεί να προσελκύσει κεφάλαια από ξένους επενδυτές,
7.    στην εύρυθμη λειτουργία και εποπτεία της εγχώριας αγοράς και στην τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού,
8.    στην – επιτέλους – συμφωνία για συγκεκριμένο σύστημα αδειοδότησης των επιχειρήσεων που αποτελεί μονίμως πρόβλημα τόσο για τις υφισταμένες όσο και για τις υποψήφιες νέες επενδύσεις,
9.    στην ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, και στην κατά προτεραιότητα εξέταση θεμάτων που αφορούν στην επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, το σύστημα απονομής δικαιοσύνης θα πρέπει να ενισχυθεί με τη θεσμοθέτηση εκθέσεων επιπτώσεων του κάθε νόμου στην επιχειρηματικότητα γεγονός που αυτόματα θα συνιστά ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της καλής νομοθέτησης στην Ελλάδα, και,
10.    στη δημιουργία προϋποθέσεων δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας, που θ΄ανακόψουν το “brain drain” των τελευταίων αυτών ετών.