Skip to main content

Μοντέλο πρόβλεψης των κλιματικών αλλαγών στην περιφέρεια

Ένα σχέδιο που θα υποδεικνύει κατάλληλες και ακατάλληλες θέσεις για επενδύσεις και γενικότερα δραστηριότητες εκπονεί η Περιφέρεια.

Ένα μοντέλο πρόβλεψης των κλιματικών αλλαγών και των ενδεχόμενων επιπτώσεών τους σε διάφορους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, όπως και στην καθημερινότητα των πολιτών θα αποκτήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να δημιουργήσει τις λεγόμενες «κλιματικά ασφαλείς επενδύσεις».

Πρόκειται για ένα εργαλείο, που θα χρησιμεύσει στη λήψη μέτρων και στις απαιτούμενες ενέργειες και δράσεις όταν συμβαίνουν οι κλιματικές μεταβολές σε διάφορους τομείς, αλλά και σε συγκεκριμένες περιοχές προτεραιότητας.

Το εργαλείο αυτό θα προκύψει μέσα από το σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, η εκπόνηση του οποίου πέρασε σήμερα από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, ενώ το κόστος του θα ανέλθει σε περίπου 200.000 ευρώ.

Η εκπόνηση του περιφερειακού σχεδίου προβλέπεται από την εθνική στρατηγική. Στο σχέδιο προβλέπεται να καταγραφούν μια σειρά από κρίσιμους παράγοντες, που διαμορφώνουν την Κεντρική Μακεδονία, όπως το κλίμα γενικά στην Περιφέρεια, αλλά και ανά περιοχή, τα μετεωρολογικά χαρακτηριστικά, η τρωτότητα του τοπίου, δεδομένων και των προβλημάτων διάβρωσης, καθιζήσεων, υφαλμύρωσης κτλ., τα βασικά γεωλογικά και υδρολογικά χαρακτηριστικά, οι τύποι των ακτών, ο ρυθμός μεταβολής της θάλασσας, οι αρχαιολογικοί χώροι και οι τόποι πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ακόμη και η δημογραφική κατάσταση.

Ο προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ηρακλής Λάτσιος, περιγράφοντας τη χρησιμότητα του σχεδίου έφερε το παράδειγμα του σχεδιασμού μιας επένδυσης. Αν αυτή σχεδιάζεται να γίνει σε κάποια ακτή, τότε η υποδομή, προκειμένου να μην κινδυνεύσει, θα πρέπει να γνωρίζει ο επενδυτής το βαθμό τρωτότητας και το βαθμό επικινδυνότητας ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Αυτό αφορά στο σύνολο των δραστηριοτήτων προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις και προβλήματα που πιθανώς θα εμφανιστούν σε βάθος χρόνου, απειλώντας τη δραστηριότητα, ενώ θα μπορούσαν να έχουν προβλεφθεί οι πιθανοί κίνδυνοι. Άλλο ένα παράδειγμα είναι των περιοχών εκείνων που έχουν υψηλό κίνδυνο ή πιθανότητα εκδήλωσης πλημμυρών. Εκείνες οι περιοχές θα πρέπει να αποκλειστούν από ενδεχόμενες επενδύσεις, για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον κ. Λάτσιο, έτσι κι αλλιώς το σύνολο των δραστηριοτήτων πρέπει να γίνονται βάσει των μέτρων προστασίας τους από ενδεχόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και το σχέδιο θα ορίζει ποιες δραστηριότητες είναι οι πιο κατάλληλες ανά περιοχή.

Ο κ. Λάτσιος είπε ότι η μελέτη που θα εκπονηθεί θα συνοδεύεται και από στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου.

Οι πολιτικές προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή εξάλλου, πρέπει να ενσωματώνονται στις πολιτικές για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών, πολιτικές τροφίμων, πολιτικές υποδομών, ενεργειακή πολιτική, πολιτική για τις μεταφορές, πολιτική γα τον τουρισμό, πολιτική γα την ποιότητα ζωής στις πόλεις κ.ά. Αυτή η πρόβλεψη του εθνικού σχεδιασμού για να επιτευχθεί πρέπει να ενσωματώνει και το κριτήριο της «κλιματικά ασφαλούς επένδυσης» σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων για να αδειοδοτηθούν και να χρηματοδοτηθούν μελλοντικά τα όποια επενδυτικά σχέδια.

Το σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή θα έχει πενταετή ισχύ. Η πενταετία ξεκινά από τη στιγμή που θα εγκριθεί από το περιφερειακό συμβούλιο.

Ανάλογα σχέδια θα αποκτήσουν όλες οι Περιφέρειες της χώρας και μάλιστα καταγράφεται ήδη από το υπουργείο Περιβάλλοντος η πορεία των περιφερειακών σχεδιασμών, μέσω του αρμόδιου Παρατηρητηρίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή.