Skip to main content

Σχέδιο Γιούνκερ: Συμφωνία 15 εκατ. ευρώ της ΕΤΕπ με την Creta Farms

Τρεις σημαντικές για τη χώρα μας συμφωνίες υπογράφηκαν σήμερα στο πλαίσιο ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, παρουσία του Γ.Σταθάκη.

Τρεις συμφωνίες υπογράφηκαν σήμερα στο πλαίσιο ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, παρουσία του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη και του υφυπουργού Αλέξη Χαρίτση.

Η πρώτη, αφορά συμφωνία ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με την Creta Farms SA. Πρόκειται για το πρώτο έργο που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, του «Σχεδίου Γιούνκερ». Στο «Σχέδιο Γιούνκερ» έχουν προταθεί ήδη για ένταξη 42 έργα, συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ.

«Η σημερινή συγκυρία είναι ενδιαφέρουσα και ελπιδοφόρα. Τα θετικά μηνύματα που εκπέμφθηκαν από το χθεσινό Eurogroup συμπίπτουν με την ανακοίνωση από την ΕΤΕπ της υπογραφής του πρώτου επενδυτικού σχεδίου στην Ελλάδα στο πλαίσιο του "Σχεδίου Γιούνκερ"» επεσήμανε ο κ. Σταθάκης, τονίζοντας ότι: «Η υπογραφή αυτή αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη εμπιστοσύνης τόσο της Τράπεζας όσο και του ιδιώτη επενδυτή στις προοπτικές την ελληνικής οικονομίας, κάτι το οποίο σίγουρα προοιωνίζεται την είσοδο της Ελλάδας σ' έναν κύκλο ανάκαμψης και ανάπτυξης. Οι προβλέψεις της Κομισιόν για ανάπτυξη το 2ο εξάμηνο του 2016 επικυρώνουν αυτή την αισιοδοξία. Θέλω να τονίσω εδώ ότι η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει  στην ΕΤΕπ ως στρατηγικό της εταίρο στο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».

«Η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού δραστηριοποιούνται ήδη, και με ρυθμούς που το αμέσως επόμενο διάστημα θα εντατικοποιηθούν, στην κατεύθυνση της μέγιστης δυνατής αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχει ο μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων» πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης.

Επίσης υπογράφηκαν δύο ακόμη συμφωνίες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ), με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και με το ιδιωτικό επενδυτικό ταμείο Diorama Investment. Πρόκειται για τις πρώτες συμφωνίες εγγυήσεων με στόχο την χρηματοδοτική υποστήριξη πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η συμφωνία με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για την Απασχόληση και την Κοινωνική Καινοτομία («EaSI»), θα καλύψει χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 5 εκατ. ευρώ για πάνω από 300 μικροδανειολήπτες, κυρίως γεωργούς, νέους ανέργους δανειολήπτες, συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας. Η συμφωνία με το Diorama Investment αφορά σε χρηματοδοτική κάλυψη 20 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Χαρίτσης, τόνισε: «Η συμφωνία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας ανοίγει δρόμο στην ενίσχυση αποκεντρωμένων οικονομικών δραστηριοτήτων, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά, μέσω της μικροχρηματοδότησης μιας ιδιαίτερης κατηγορίας ευάλωτων δανειοληπτών, για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων και εξωστρεφών επιχειρηματικών σχημάτων. Αυτή η συμφωνία, σημείωσε, είναι μια ακόμα απόδειξη ότι η ανταγωνιστικότητα και η αποτελεσματικότητα μπορούν να συμπληρώνουν τη κοινωνική διάσταση της ανάπτυξης και της επένδυσης, κινητοποιώντας αντίστοιχες τοπικές πρωτοβουλίες και σε άλλες περιοχές της χώρας».

Αναφερόμενος στη δεύτερη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων με το Diorama Investment, ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι «συνδυάζει τη μορφή της συνεπένδυσης με τη ταυτόχρονη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και την ενσωμάτωση σε νέες συνεργατικές δικτυώσεις επιχειρήσεων και αλυσίδων αξίας. Οι στοχευμένες πιστώσεις, υπογράμμισε ο Υφυπουργός, αποτελούν έναν απαραίτητο μοχλό μετάβασης σε μια άλλου τύπου επιχειρηματικότητα και αναπτυξιακή δυναμική. Η ανάληψη στοχευμένου ρίσκου είναι απαραίτητη για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που μπορούν να έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία».