Skip to main content

Σχεδόν δεδομένη η προληπτική γραμμή πίστωσης για την Ελλάδα

Αποδεικνύεται ότι είχαν δίκιο όλοι όσοι προειδοποιούσαν ότι μια «καθαρή έξοδος» της Ελλάδας από τον Σεπτέμβριο και μετά συνιστά απλώς ουτοπία.

Εδώ και δύο εβδομάδες, η Voria.gr επιμένει για τη σχεδόν υποχρεωτική πρόβλεψη της προληπτικής γραμμής πίστωσης, ιδιαίτερα μετά την εμπλοκή που έχει προκληθεί εξαιτίας του ιταλικού πολιτικού – οικονομικού προβλήματος κυρίως, και του ισπανικού δευτερευόντως. Αρχικά, η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου πρωτίστως, απέκλειαν κατηγορηματικά ακόμα τη συζήτηση αναφορικά με το ζήτημα της γραμμής. Στην πορεία, ωστόσο, αποδεικνύεται ότι είχαν δίκιο όλοι όσοι προειδοποιούσαν ότι μια «καθαρή έξοδος» της Ελλάδας από τον Σεπτέμβριο και μετά συνιστά απλώς ουτοπία και μάλιστα επικίνδυνη.

Ετσι, σε δεύτερο στάδιο φτάσαμε στην ημι-επίσημη στροφή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπέρ της προληπτικής γραμμής πίστωσης. Σε κατ' ιδίαν συζητήσεις, αλλά κατά τρόπο κατηγορηματικό. Ακόμα και ο πρωθυπουργός, στην τελευταία του ομιλία στη Βουλή, άφησε, με υπονοούμενα, ανοικτό το ενδεχόμενο.

Και πριν «στεγνώσει το μελάνι», από όλα τα παραπάνω, άρχισαν και οι επίσημες, σχετικές, δηλώσεις (Κουτεντάκης – Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής), ενώ υπέρ της ίδιας εξέλιξης τάχθηκαν επίσης οι Κοστέλο (θεσμοί) και Καραβίας (CEO, Eurobank).

Τελικώς, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η προληπτική γραμμή θα υιοθετηθεί στο τέλος, με άλλο όνομα, αλλά με ειδικούς όρους – μέτρα. Την ίδια ώρα, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν και κάτι ακόμα. Ότι όχι ένα, αλλά περισσότερα σχέδια βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) θα καταρτισθούν, για να επιλέξουν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ το καταλληλότερο...