Skip to main content

Σε 10 χρόνια η έδρα του ΔΝΤ ενδεχομένως να είναι στο Πεκίνο

Το καταστατικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προβλέπει ότι η έδρα του θα πρέπει να βρίσκεται στο κράτος μέλος με τη μεγαλύτερη οικονομία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να έχει την έδρα του στο Πεκίνο σε δέκα χρόνια εάν διατηρηθούν οι σημερινές τάσεις στην Κίνα και στις άλλες μεγάλες αναδυόμενες αγορές και αυτό θα έχει επίσης αντίκτυπο στη διάρθρωση των δικαιωμάτων ψήφου του Ταμείου, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Center for Global Development στην Ουάσινγκτον, σημείωσε ότι μία τέτοια κίνηση είναι πιθανή επειδή το Ταμείο θα χρειαστεί να αυξήσει την αντιπροσώπευση που θα έχουν οι μεγάλες αναδυόμενες αγορές καθώς οι οικονομίες τους θα μεγαλώνουν και θα κερδίζουν σε επιρροή.

«Κάτι που μπορεί κάλλιστα να σημαίνει ότι αν έχουμε αυτή την συζήτηση σε δέκα χρόνια από σήμερα… μπορεί να μην βρισκόμαστε στην Ουάσινγκτον. Μπορεί να την κάνουμε στην έδρα μας στο Πεκίνο», ανέφερε

Πρόσθεσε ότι το καταστατικό του Ταμείου προβλέπει ότι η έδρα του θα πρέπει να βρίσκεται στο κράτος μέλος με τη μεγαλύτερη οικονομία.