Skip to main content

Σε αναπτυξιακή τροχιά η Λάρισα

Σημαντικά έργα υποδομής και ανάπτυξης βρίσκονται αυτή την στιγμή σε εξέλιξη στο Νομό Λάρισας, σύμφωνα με το Νομάρχη, Λουκά Κατσαρό.
Σημαντικά έργα υποδομής και ανάπτυξης βρίσκονται αυτή την στιγμή σε εξέλιξη στο Νομό Λάρισας, σύμφωνα με το Νομάρχη, Λουκά Κατσαρό σε συνέντευξη του στη Voria. Συγκεκριμένα, το οδικό δίκτυο, τα αρδευτικά, ο τουρισμός, η αγροτική οικονομία και οι σχολικές υποδομές είναι οι τομείς που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό πρόγραμμα  του Νομού. Σκοπός των παραπάνω έργων είναι να καταστήσουν τη Λάρισα συγκοινωνιακό κόμβο και διαμετακομιστικό κέντρο μέσω σύγχρονων δρόμων.

Το μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων που υλοποιείται από τη Νομαρχία περιλαμβάνει την ανασύσταση της λίμνης Κάρλα, μέσω προγράμματος κατασκευής φραγμάτων και ταμιευτήρων, εκσυγχρονίζοντας έτσι το δίκτυο μεταφοράς νερού. Επιπλέον κατασκευάσθηκε το λιμάνι Αγιόκαμπου, αναβαθμίστηκε το λιμάνι του Στομίου και  ολοκληρώνεται το παραλιακό οδικό δίκτυο. Παράλληλα εκσυγχρονίζονται οι κτηνοτροφικές μονάδες και τα σφαγεία και κατασκευάζονται νέες σχολικές μονάδες ενώ αναβαθμίζονται οι υφιστάμενες. Όπως επισήμανε ο Νομάρχης στα άμεσα σχέδια του Νομού είναι η ανασύσταση της λίμνης Καλλιπεύκη και η κατασκευή του παραλιακού άξονα που θα ενώνει τα παράλια των τριών νομών Πιερίας-Λάρισας-Μαγνησίας.

Αγροτικός Τομέας 

Εν συνεχεία, στο πλαίσιο του αγροτικού τομέα ανάπτυξης ο κ. Κατσαρός τονίζει την ένταξη της Λάρισας σε Ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία έχουν ως κύριο στόχο να προσδώσουν έναν αέρα εκσυγχρονισμού στο Νομό. Η μείωση της νιτρορύπανσης, η παραγωγή βιολογικών προϊόντων, η εκτατικοποίηση της κτηνοτροφίας, το πρόγραμμα των νέων αγροτών είναι κάποια από αυτά τα προγράμματα. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε ότι ο εξηλεκτρισμός των κτηνοτροφικών μονάδων, η μετατροπή κτηνοτροφικών και γεωργικών προϊόντων του Νομού σε Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και η εκπαίδευση των αγροτών σε νέες τεχνικές και καινούριες μεθόδους παραγωγής είναι κάποιες από τις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη στον αγροτικό τομέα.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γεωργία είναι η λειψυδρία. Σύμφωνα με τον νομάρχη, πραγματοποιούνται αρδευτικά-εγγειοβελτιωτικά έργα τα οποία σε συνδυασμό με την εκτροπή του Αχελώου ευελπιστούμε να αμβλύνουν το πρόβλημα.

Όσον αφορά το ζήτημα της προώθησης των γεωργικών αλλά και των κτηνοτροφικών προϊόντων επισημαίνεται  η συνεχής προσπάθεια. Με παρουσίες σε διεθνείς και εγχώριες εκθέσεις αλλά και με επιχειρηματικές αποστολές σε Ελλάδα και εξωτερικό αναζητάμε μονίμως καινούριες αγορές και επιδιώκουμε συνεργασίες προς όφελος των αγροτών του νομού.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση έπληξε και το νομό Λάρισας.

Αν και τα χειρότερα φαίνεται να έχουν περάσει εντούτοις παραδοσιακοί οικονομικοί κλάδοι του νομού, όπως ο χώρος των κατασκευαστικών εταιρειών, του ιματισμού, του επίπλου, της μεταποίησης προϊόντων, αντιμετωπίζουν δυσκολίες. «Ως Νομαρχία Λάρισας αναλαμβάνουμε συχνά  συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στήριξης της επιχειρηματικής δράσης στο νομό. Με μια μεγάλη διαφημιστική καμπάνια παροτρύναμε τους πολίτες του νομού να επιλέγουν τα προϊόντα του τόπου μας. Στηρίξαμε τους τομείς της Ένδυσης, Μεταποίησης και Εμπορίας Γεωργικών Προϊόντων και βοηθήσαμε στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας αξιοποιώντας εθνικά και κοινοτικά προγράμματα όπως το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου. Επιταχύναμε τους ρυθμούς υλοποίησης των έργων υποδομής στο νομό προκειμένου να διοχετευθούν άμεσα χρήματα στην αγορά. Συνεργαζόμαστε με τον επιχειρηματικό κόσμο, συνδιοργανώνουμε επιχειρηματικές αποστολές και διερευνούμε δυνατότητες και ευκαιρίες επιχειρηματικής δράσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού

Τα βασικά πλεονεκτήματα του νομού Λάρισας είναι η σύγχρονη αγροτική οικονομία και  η γεωγραφική του θέση.

Ακρογωνιαίος λίθος στην αναπτυξιακή δυναμική του αγροτικού τομέα είναι τα ποιοτικά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα του νομού Λάρισας για τα οποία το ενδιαφέρον διαρκώς αυξάνεται .

Παράλληλα γεωπολιτικά, οικονομικά και εμπορικά πλεονεκτήματα απορρέουν από τη γεωγραφική θέση του νομού Λάρισας ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της χώρας, πάνω σε όλους τους βασικούς συγκοινωνιακούς άξονες που συνδέουν τη Βόρεια με τη Νότια και τη Δυτική με την Ανατολική Ελλάδα και σε στρατηγικής σημασίας θέση στους εμπορικούς άξονες που συνδέουν την Ευρώπη με την Αφρική και την Ασία.

Επίσης στα πλεονεκτήματα του νομού εντάσσονται το φυσικό περιβάλλον το οποίο αφενός προσφέρει πρώτες ύλες και αφετέρου, σε συνδυασμό με την ιστορία και την παράδοση του τόπου, συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη του νομού .

Ο τουρισμός

Τα τελευταία χρόνια ο Νομός Λάρισας αποτελεί πόλο έλξης τουριστών ο αριθμός των οποίων κάθε χρόνο αυξάνεται. Κατασκευάστηκε ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο που επιτρέπει την πρόσβαση μέσα σε τριάντα λεπτά από την πόλη της Λάρισας στα παράλια του νομού καθώς και στις κορυφές του Ολύμπου και του Κισσάβου.

Ο Νομάρχης αναφέρεται και στη σύνδεση με οδικούς άξονες των ορεινών όγκων με τα παράλια και τις παραθαλάσσιες με τις παρακάλαγες περιοχές, την ολοκλήρωση του παραλιακού οδικού δικτύου, την αναβάθμιση του λιμένα του Στομίου και την πραγματοποίηση έργων ανάπλασης σε όλο το μήκος των παραλίων .

Η κατασκευή του λιμένος Αγιοκάμπου αποτελεί μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τον τουρισμό στο νομό Λάρισας καθώς αναμένεται να συνδέσει με δελφίνι και ferry boat τα παράλια του νομού με τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τις Σποράδες και την Εύβοια.