Skip to main content

Σε αναβρασμό το γερμανικό ξενοφοβικό κόμμα AfD

Αποκαθήλωσαν οι σύνεδροι την επικεφαλής του κόμματος Φράουκε Πέτρι στο κομματικό συνέδριο - Απέρριψαν συζήτηση για τη μελλοντική πορεία του κόμματος

Στην γερμανική προεκλογική πραγματικότητα τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται στο ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD. Οι εργασίες του κομματικού συνεδρίου ολοκληρώνονται αργότερα μέσα στην ημέρα με την εκλογή των επικεφαλής που θα οδηγήσουν την παράταξη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Στη χθεσινή πρώτη ημέρα η συμπρόεδρος του κόμματος Φράουκε Πέτρι υπέστη ταπεινωτική ήττα. Οι 600 σύνεδροι αρνήθηκαν να συζητήσουν δέσμη από προτάσεις στρατηγικής για την μελλοντική πορεία του AfD.

«Έκανε λάθος το κόμμα»

Επρόκειτο για μια πανωλεθρία άνευ προηγουμένου. Όμοιά της οι πολιτικοί παρατηρητές δεν θυμούνται να έχει υποστεί στο παρελθόν επικεφαλής κόμματος. Μόλις έγινε σαφές ότι οι σύνεδροι ούτε καν να ασχοληθούν ήθελαν με τις προτάσεις της η Πέτρι έκλεισε το ντοσιέ που είχε μπροστά της, χλόμιασε, το βλέμμα της περιπλανήθηκε στην αίθουσα, διπλώθηκε στο κάθισμά της και το επόμενο διάστημα πληκτρολογούσε στο κινητό της. Έπρεπε να περάσει κάποιο διάστημα με ομιλίες άλλων κομματικών στελεχών για να συνέλθει. Στη συνέχεια μίλησε στους δημοσιογράφους. «Νομίζω ότι το κόμμα στο σημείο αυτό έκανε ένα λάθος», ανέφερε. «Επιφυλάσσομαι τους επόμενους μήνες του προεκλογικού αγώνα για να εξετάσω προσεκτικά τις εξελίξεις στο κόμμα».

Οι δημοσιογράφοι άρχισαν να σιγοψιθυρίζουν την λέξη «παραίτηση». Αλλά η Πέτρι δεν ανταποκρίθηκε στις προβλέψεις τους, ίσως όχι ακόμη. Συνέχισε χαρακτηρίζονταν την απόφαση των συνέδρων να απορρίψουν τη συζήτηση για τις προτάσεις της ως «απόφαση με πολλές συνέπειες». Άφησε κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό. Κυκλοφορούν μάλιστα φήμες ότι θέλει να ιδρύσει δικό της κόμμα. Τίποτα δεν αποκλείεται. Στις δηλώσεις της άφησε σαφείς αιχμές εναντίον των εσωκομματικών της αντιπάλων λέγοντας ότι εγκαταλείπει τις πρώτες θέσεις σε άλλους που «ξέρουν καλύτερα να χειρίζονται τις διαμάχες στο κόμμα».

Όπως και το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο

Αλλά τι το συνταρακτικό περιείχαν οι προτάσεις της για το μέλλον του κόμματος; Η Πέτρι περιέγραφε δύο αντίπαλες τάσεις πολιτικών, των ρεαλιστών και των ριζοσπαστικών. Πολλοί την κατηγόρησαν ότι η διαφορά είναι τεχνητή και ότι είναι άστοχος ο χρόνος που αποφάσισε να κάνει αυτόν τον διαχωρισμό. Η ίδια τους αντέκρουσε με το επιχείρημα ότι ήθελε να προλάβει τυχόν ριζοσπαστικοποίηση του κόμματος. Σε δηλώσεις της πριν την έναρξη των εργασιών χθες παραδέχτηκε το λάθος της. «Δεν είχα την πρόθεση να πληγώσω κανέναν πριν από την έναρξη του συνεδρίου και υπό αυτήν την έννοια επρόκειτο για λάθος, που ελπίζω να διορθώσουμε με μια αναδιατύπωση του κειμένου».

Όμως ήταν ήδη πολύ αργά. Η τάση ριζοσπαστικοποίησης φαίνεται να βαθαίνει με το κόμμα να μπαίνει στην προεκλογική αρένα σπέρνοντας τον φόβο απέναντι στους ξένους και τους πρόσφυγες. Στον δρόμο που χάραξε το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν…  

Κάι-Αλεξάντερ Σολτς/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle