Skip to main content

Σε δεινή θέση οι επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας

Σήμα κινδύνου για την αποβιομηχάνιση που πλήττει την περιοχή εκπέμπει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Δυτικής Μακεδονίας, κ. Δημήτρης Χαλάτσογλου, μιλώντας στη Voria.gr.
Σήμα κινδύνου για την αποβιομηχάνιση που πλήττει την περιοχή εκπέμπει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Δυτικής Μακεδονίας, κ. Δημήτρης Χαλάτσογλου, μιλώντας στη Voria.gr για τις επιπτώσεις που προκαλεί η κρίση στην τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα.
 
Ο κ. Χαλάτσογλου παραδέχεται ότι οι κλάδοι που έχουν επηρεαστεί περισσότερο είναι των κατασκευών και της μεταποίησης και έχουν σημειωθεί αρκετά λουκέτα, ενώ αρκετές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας. Τριγμούς, σημειώνει, αρχίζουν να αισθάνονται και οι επιχειρήσεις τροφίμων, οι οποίες μέχρι σήμερα αντιστέκονταν. Δυστυχώς βλέπει ότι τα λουκέτα και η ανεργία θα αυξηθούν  μέσα στο χειμώνα, εάν η κυβέρνηση δεν σπεύσει να λάβει άμεσα μέτρα στήριξης και οι τράπεζες να βοηθήσουν χρηματοδοτικά τις επιχειρήσεις. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η στάση των τραπεζών έχουν προκαλέσει ασφυκτική κατάσταση στις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας. Εξαιτίας του παγώματος των χρηματοδοτήσεων εκ μέρους των τραπεζών προς τις τράπεζες, αναφέρει ότι  αρκετές επιχειρήσεις αναγκαστικά έχουν ανοικτούς πιστωτικούς λογαριασμούς για τα προϊόντα που αγοράζουν, ώστε να βοηθήσουν στον ανεφοδιασμό της αγοράς αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Ο ίδιος εκτιμά ότι το τέλος του 2010 θα είναι δύσκολο, αλλά δεν βλέπει να βελτιώνεται η κατάσταση το 2011, προβλέπει μάλιστα να είναι δυσμενέστερο από το τρέχον έτος.

Ο κ. Χαλάτσογλου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση να επισπεύσει τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων, γιατί το αδιέξοδο μεγαλώνει για τις επιχειρήσεις της περιοχής. Επίσης ζητεί το ΤΕΜΠΜΕ, το ΕΣΠΑ να αρχίσουν να τρέχουν  προς όλες τις επιχειρήσεις γιατί - όπως υποστηρίζει - οι εταιρίες που έχουν πραγματική ανάγκη δεν χρηματοδοτούνται από το ΤΕΜΠΜΕ ή οποιοδήποτε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο. Ο κ. Χαλάτσογλου αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις και άλλη αύξηση του ΦΠΑ.

Επισημαίνει, δε, τον κίνδυνο η όποια επιπλέον καθυστέρηση σε στήριξη των επιχειρήσεων να προκαλέσει αναπανόρθωτες επιπτώσεις. Πάντως για τον αναπτυξιακό νόμο  θεωρεί ότι κινείται σε σωστή κατεύθυνση, αλλά απαιτούνται ορισμένες τροποποιήσεις και επιτάχυνση των διαδικασιών εφαρμογής τους, τονίζει καταλήγοντας.