Skip to main content

Σε διαβούλευση η ρύθμιση για τα τυχερά παιχνίδια

Προς διαβούλευση έθεσε από σήμερα σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών το πλαίσιο νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων.
Προς διαβούλευση έθεσε από σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών το πλαίσιο νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων στην ιστοσελίδα http://www.opengov.gr/minfin/?p=498. Ο διάλογος που ανοίγει η κυβέρνηση θα διαρκέσει έως τις 12 Σεπτεμβρίου και έχει στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεξέλεγκτης λειτουργίας της αγοράς παιγνίων.

Από το 2002 στη χώρα μας ισχύει καθολική απαγόρευση της λειτουργίας τυχερών και τεχνικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών εκτός από αυστηρά περιορισμένους χώρους με συνέπεια την καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και την επιβολή προστίμου ύψους 32.000 ευρώ ανά ημέρα ή 11,5 εκ. ευρώ ανά έτος.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, «πέρα από αυτό το οικονομικό κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο, η παντελής απουσία ρυθμιστικού πλαισίου έχει οδηγήσει στο προοδευτικά de facto παράνομο άνοιγμα της αγοράς τεχνικών και τυχερών παιχνιδιών με ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ταυτόχρονα η εξάπλωση του διαδικτύου έχει διαμορφώσει μια νέα αγορά ηλεκτρονικού στοιχήματος, η οποία όμως λειτουργεί χωρίς κανενός είδους ρύθμιση και εποπτεία. Αποτέλεσμα της απουσίας του θεσμικού πλαισίου στο χώρο των τυχερών και τεχνικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών παντός είδους είναι η δημιουργία μιας τεράστιας παράνομης αγοράς».

Εκτιμάται ότι σήμερα στη χώρα μας λειτουργούν περισσότεροι από 250 διαδικτυακοί τόποι στοιχηματισμού, έως και 20 χιλιάδες ηλεκτρονικές μηχανές ψυχαγωγικών παιχνιδιών περιορισμένου κέρδους (AWPs) και έως και 150 χιλιάδες ηλεκτρονικοί υπολογιστές που παρέχουν παράνομα τυχερά παιχνίδια (τύπου φρουτάκια). Συνολικά ο παράνομος τζίρος όλων αυτών των τυχερών παιχνιδιών εκτιμάται σε πάνω από 4 δισ. ευρώ ετησίως.

Η κατάσταση αυτή, όπως έχει διαμορφωθεί, αποδεικνύει ότι η καθολική απαγόρευση οδήγησε στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, ενώ ταυτόχρονα οδήγησε σε μεγάλη απώλεια εσόδων για το κράτος.

Η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει με απόλυτη διαφάνεια στην αποτελεσματική ρύθμιση της λειτουργίας του χώρου των τυχερών και τεχνικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών, λαμβάνοντας υπόψη και την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις συμπεριλαμβανομένων της προσέλκυσης ανηλίκων, του εθισμού των πολιτών και της απώλειας σημαντικών πόρων από τα νοικοκυριά.

«Η συμβολή των πολιτών και των ενδιαφερομένων φορέων στη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου ρύθμισης και λειτουργίας της αγοράς παιγνίων είναι καθοριστικής σημασίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου. Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, ενδιαφερόμενοι επαγγελματικοί φορείς θα κληθούν να εκθέσουν τις απόψεις τους και στο πλαίσιο συναντήσεων εν όψει της προετοιμασίας της νομοθετικής πρωτοβουλίας.