Skip to main content

Σε διαβούλευση η Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία

Τι περιλαμβάνεται στις δράσεις που προβλέπονται στο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο 2018-2019 - Έως τις 26 Ιουνίου ανοικτή η διαβούλευση

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) ενέκρινε το πλαίσιο της δημόσιας πολιτικής για την Κυκλική Οικονομία ως κομβικό στοιχείο της Αναπτυξιακής Στρατηγικής της χώρας θέτοντας σε δημόσιο διάλογο το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο 2018-2019, το οποίο συντονίζει και υλοποιεί ειδική διϋπουργική ομάδα, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ, η Κυκλική Οικονομία αποτελεί ευκαιρία και ανάγκη για την Ελλάδα. «Μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την παραγωγική ανασυγκρότηση και έχει σαφή περιφερειακή διάσταση. Στηρίζεται στην ορθή αξιοποίηση των πόρων, στην ιδέα της ανακύκλωσης - επαναχρησιμοποίησης και στο μοντέλο της βιομηχανικής συμβίωσης. Επιδιώκει και ενθαρρύνει τη χρήση δευτερογενών υλικών και αποβλήτων ως παραγωγικών πόρων και χρήσιμων υλικών, προσδίδοντας μια αειφορική διάσταση στο παραγωγικό μοντέλο», επισημαίνει το υπουργείο.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει πάντα το ΥΠΕΝ, η κυκλική οικονομία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το προηγούμενο ανορθόδοξο οικονομικό μοντέλο. «Αναφέρεται στην οικονομία του πραγματικού προϊόντος, τροφοδοτεί τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα της οικονομίας, στηρίζεται στην οικονομία της γνώσης και της εξειδίκευσης, αξιοποιεί και σέβεται τους φυσικούς και περιβαλλοντικούς πόρους, μειώνει την εξάρτηση από τις εισαγωγές, δημιουργεί θέσεις εργασίας και είναι απολύτως συμβατή με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την κοινωνική οικονομία», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Στις δράσεις που προβλέπονται στο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο 2018-2019 περιλαμβάνονται:

1. Κανονιστικές και νομοθετικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση της Κυκλικής Οικονομίας και την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων.

2. Χρηματοδότηση και παροχή κινήτρων ενίσχυσης της Κυκλικής Οικονομίας.

3. Βελτίωση της γνώσης και διασύνδεση της επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής οικονομίας με την τεχνολογική καινοτομία.

4. Διοίκηση και υποστήριξη του σχεδίου

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, καλεί όλους τους πολίτες και τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς να συμμετέχουν από σήμερα στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση επί του Σχεδίου (http://www.opengov.gr/minenv/?p=9352) προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους, μέχρι τις 26 Ιουνίου 2018 και ώρα 24.00. «Οι παρατηρήσεις, οι σχολιασμοί και οι απόψεις όλων θα συμβάλουν στην υλοποίηση της μετάβασης σε μια κυκλική οικονομία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος και της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης», καταλήγει το υπουργείο.

Δείτε όλη την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, ΕΔΩ.