Skip to main content

Σε δίκη 51 άτομα για παράνομη υδροδότηση συνοικισμού επί 20 χρόνια!

Κατηγορούνται ότι επέτρεψαν την υδροδότηση χωρίς αντίτιμο του συνοικισμού Αγίου Αθανασίου Σερρών, στερώντας τεράστια έσοδα από την ΔΕΥΑΣ.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν 51 άτομα που άσκησαν διοίκηση στη Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Σερρών (ΔΕΥΑΣ), επί μία 20ετία.

Κατηγορούνται ότι επέτρεπαν την παράνομη υδροδότηση ενός συνοικισμού 2.125 κατοίκων στερώντας από την ΔΕΥΑΣ έσοδα ύψους 316.523 ευρώ.

Με το υπ' αριθμόν 329 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, παραπέμπονται να δικαστούν τρεις πρόεδροι, 6 αντιπρόεδροι, ένας γενικός διευθυντής, δύο διευθυντές  διοικητικών-οικονομικών υπηρεσιών, ένας προϊστάμενος τμήματος καταναλωτών και 38 μέλη 9 διαφορετικών ΔΣ, για την χρονική περίοδο 1994- 2014. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για «απιστία στην υπηρεσία», με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608, περί καταχραστών δημοσίου χρήματος.

«Επέτρεψαν να υδροδοτηθεί η περιοχή Αγίου Αθανασίου Σερρών, δίχως να τηρηθούν οι νόμιμες προϋποθέσεις σύνδεσης και παροχής ύδατος (υποβολή σχετικής αίτησης από ενδιαφερόμενους, προσκόμιση εγγράφων νομιμότητας του προς υδροδότηση ακινήτου κλπ) με καταγραφή και αρχειοθέτηση των στοιχείων ταυτότητας των συνδρομητών-χρηστών ύδατος, κατά παράβαση του κανονισμού ΔΕΥΑΣ», αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα.

Επίσης αναγράφεται ότι: «Για λογαριασμό της παραπάνω επιχείρησης διενεργήθηκαν ενδεικτικές μόνο χρεώσεις στην κατανάλωση του υδρομέτρου για ολόκληρη την περιοχή Αγ. Αθανασίου ενώ σε περίπτωση μη καταβολής του εκάστοτε οφειλόμενου ποσού που αντιστοιχούσε στην κατανάλωση ύδατος από κάθε καταναλωτή δεν προέβησαν ως όφειλαν στη διακοπή της υδροδότησης.

{...}Ήταν γνωστό στην επιχείρηση ότι οι καταναλωτές αυτής της περιοχής προέβαιναν αυτοβούλως σε επανασύνδεση της διακοπείσας υδροδότησης ουδέν μέτρο έλαβαν για την τήρηση του κανονισμού ύδρευσης Αποτέλεσμα ήταν να υδροδοτηθούν παράνομα και χωρίς καταβολή νόμιμων τελών 2.125 άτομα- 415 οικογένειες και να στερηθεί η ΔΕΥΑΣ έσοδα ύψους 316.523 ευρώ».

Η ΔΕΥΑΣ ακόμη και σήμερα κάνει προσπάθειά να ταυτοποιοηθούν οι περιοχές ύδρευσης που υπάρχουν αλλά και να γίνει καταμέτρηση της κατανάλωσης. Οι υπηρεσίες του δήμου το επιχείρησαν δύο φορές μέσα σε δύο χρόνια, με τη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής εμποδίζουν την πρόσβαση στα υδρόμετρα.