Skip to main content

Σε δύο φάσεις η λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Όλα δείχνουν ότι το συγκεκριμένο μέτωπο θα κλείσει σε δύο δόσεις - Παραμένει η διελκυστίνδα μεταξύ των Γερμανών και του ΔΝΤ

Πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση, αναφορικά με την διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται υπόψη της Voria.gr, όλα δείχνουν ότι τελικώς το συγκεκριμένο μέτωπο θα κλείσει σε δύο δόσεις και συγκεκριμένα:

  1. Σε αυτή τη φάση να αποφασιστεί το πλαίσιο μέτρων χωρίς συγκεκριμένα νούμερα (π.χ. να μην αναφέρεται για πόσα ακριβώς χρόνια θα γίνει η επέκταση της ωρίμανσης των δανείων, αλλά ότι μπορεί να φτάσει μέχρι τα 40 χρόνια), σε τέτοιο βαθμό που θα επιτρέψει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
  2. Αργότερα, μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, να γίνει η ακριβής ποσοτικοποίηση των όποιων μέτρων.

Αυτό το σενάριο όμως, αν και πήρε το «πράσινο φως» από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, δεν φαίνεται να έχει την έγκριση του Βερολίνου, «τουλάχιστον όχι ακόμα». Η πρόταση που φαίνεται να ικανοποιεί τους Γερμανούς είναι αυτή της ανταλλαγής χρέους, κατά την οποία ο ESM θα εξαγόραζε 13 δισ. ευρώ από δάνεια του Ταμείου στην Ελλάδα που λήγουν το 2019 ή και αργότερα, χρησιμοποιώντας κεφάλαια του ελληνικού προγράμματος που έχουν μείνει αναξιοποίητα.

Ο ESM θα προσέφερε χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη διάρκεια, παρέχοντας σημαντική ελάφρυνση στην Αθήνα. Η απόφαση όμως για κάτι τέτοιο δεν θα ληφθεί πριν από το 2018 και δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον θα ικανοποιούσε αυτή τη φορά το Ταμείο.