Skip to main content

Σε δυσχερή θέση και τα ξενοδοχεία της Θράκης λόγω μειωμένης κίνησης

Σε δυσχερή θέση συνεπεία της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και της μειωμένης κίνησης από τις αγορές του εξωτερικού, που πλήττουν ευρύτερα τον ελληνικό τουρισμό, έχει πε
Σε δυσχερή θέση συνεπεία της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και της μειωμένης κίνησης από τις αγορές του εξωτερικού, που πλήττουν ευρύτερα τον ελληνικό τουρισμό, έχει περιέλθει ο ξενοδοχειακός τομέας στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου.

«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αγγίζει τα όρια του δραματικού», σημειώνει με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης και προσθέτει πως στο κλίμα αβεβαιότητας που έχει προκληθεί από την οικονομική συγκυρία, για τον Έβρο φέτος έρχεται να προστεθεί μια ακόμη απώλεια, καθώς θα λείψει και η πτήση με τα στελέχη του πετρελαιαγωγού από τη Ρωσία.

Η αγωνία, εξάλλου, κορυφώνεται και για την αεροπορική σύνδεση με την Κύπρο, για την οποία, μολονότι υπάρχει προσμονή πως αυτό θα καταστεί δυνατό στο δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου, εντούτοις κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για το επιτυχές αποτέλεσμα της προσπάθειας που καταβάλλεται.
Μιλώντας γενικότερα για την κατάσταση στον κλάδο, ο  κ. Κ. Χατζηκωνσταντίνου υπογραμμίζει ότι εξαιτίας της ιδιαίτερης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα αθετούνται ακόμη και συμφωνίες, με επίκληση του ιδιαίτερου κλίματος στην αγορά, με αποτέλεσμα πολλοί επαγγελματίες του ξενοδοχειακού χώρου να είναι εκτεθειμένοι και επί ξύλου κρεμάμενοι.

Όπως είναι φυσικό, αυτή η δυστοκία στην προσέλκυση επισκεπτών έχει επιπτώσεις και στον εργασιακό τομέα, δεδομένου ότι «με τη ρευστότητα που επικρατεί, κανείς φυσικά δεν σκέφτεται να προσλάβει εποχικό προσωπικό, καθώς δυσκολευόμαστε να διατηρήσουμε τους εργαζόμενους που διαθέτουμε ήδη». Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου εξηγεί, επίσης, ότι η οικονομική ύφεση έχει περιορίσει κατά περίπου 30% το συνολικό αριθμό διανυκτερεύσεων, ενώ παράλληλα και οι σχολικές εκδρομές, πέραν ότι μειώθηκαν σε αριθμό, ακόμη κι εκείνες που τελικώς πραγματοποιήθηκαν είχαν μικρότερη, σε σχέση με άλλες χρονιές, συμμετοχή, διότι, πιθανώς, δεν κατάφεραν να σηκώσουν το έξοδο όλες οι οικογένειες και να στείλουν τα παιδιά τους στην εκδρομή. Το «πάγωμα» εξάλλου στη συνεδριακή αγορά έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο να επιβαρυνθεί περαιτέρω το κακό κλίμα στις τάξεις των ξενοδόχων, ενώ άσχημα είναι τα μαντάτα και από τις ροές τουριστών που προέρχονται από τη Βαλκανική, καθώς για τους μεν Βούλγαρους και Ρουμάνους η κρίση έχει επιδράσει στα σχέδια μιας μερίδας που υπό άλλες συνθήκες θα ερχόταν στα παράλια της Βορείου Ελλάδος, για τη δε Τουρκία το ζήτημα με τους περιορισμούς που θέτει το σύστημα της Σένγκεν δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για αύξηση της κίνησης.