Skip to main content

Σε εξέλιξη η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης

Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Τσαλίδης εγκαινίασε το περίπτερο του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης στην 80η ΔΕΘ.

Βασικό πυλώνα ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, χαρακτήρισε το λιμάνι ο πρόεδρος του ΟΛΘ ΑΕ, Γιάννης Παντής, λέγοντας ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία ιδιωτικοποίησης, ενώ συνεχίζεται και φέτος η κερδοφορία του οργανισμού.

Στη διάρκεια των εγκαινίων του περιπτέρου του ΟΛΘ, στη Διεθνή Έκθεση, από τον υπηρεσιακό υπουργό υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Φίλιππο Τσαλίδη ο κ. Παντής τόνισε ότι παρά την οικονομική κρίση, το λιμάνι αυξάνει συνεχώς τον όγκο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ερωτηθείς για την πρόσφατη απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με την οποία σε πρώτη φάση θα διατεθεί το 51% του ΟΛΘ ενώ το υπόλοιπο 16% θα το αποκτήσει ο πλειοδότης του διαγωνισμού σε πέντε χρόνια, εφόσον ολοκληρώσει τις απαιτούμενες επενδύσεις., κ. Παντής είπε: "Εμείς έχουμε άποψη. Νομίζω ότι θα βρεθούμε σε μια κατάσταση συντεταγμένα, προς μια πορεία που πρέπει να κάνουμε όλοι”.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ, Δημήτρης Μακρής, παρέθεσε οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο κύκλος εργασιών της είναι 56,3 εκατ., ενώ από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης εξυπηρετούνται ετησίως 2.000 πλοία και διακινούνται 350.000 κοντέινερ και 4,9 εκατατομμύρια τόνοι συμβατικό φορτίο. «Καταφέραμε να έχουμε αύξηση των βασικών μας δεικτών ακόμα και μέσα στην κρίση. Ωστόσο, χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις και βέβαια βελτίωση των οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων, έτσι ώστε το λιμάνι να αλλάξει κατηγορία», τόνισε.

Τέλος, ευχαρίστησε τους εργαζόμενους, οι οποίοι, όπως είπε, στέκονται στο πλευρό της διοίκησης και όλους τους βασικούς συνεργάτες της εταιρίας, ναυτικούς πράκτορες, εκτελωνιστές, διαμεταφορείς, μεταφορείς και εταιρίες logistics, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει όλοι να δημιουργήσουν μία μεγάλη κοινότητα που θα οδηγήσει το λιμάνι σε άλλη κατηγορία.

Εγκαινιάζοντας το περίπτερο, ο υφυπουργός Εσωτερικών συνεχάρη τη διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ για την αποτελεσματικότητά της και υπογράμμισε τη μεγάλη προσπάθεια που έχει κάνει για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των υπηρεσιών του λιμανιού. «Η αποστολή του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς από τη μια μεριά έχει να κάνει με την επιχειρηματική αξιοποίηση του λιμανιού, το οποίο είναι ένας από τους σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξης της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας και από την άλλη διαφυλάττει την πολιτιστική ταυτότητα που το λιμάνι προσδίδει στην πόλη», ανέφερε. Και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ΟΛΘ ΑΕ θα συνεχίσει το αξιόλογο έργο της και με την ενεργό υποστήριξη της Πολιτείας η Θεσσαλονίκη και ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα θα αποκομίσει πολλαπλά οφέλη από την ανάπτυξη του λιμανιού.

Στα εγκαίνια παρέστησαν η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Σταυρούλα Ξουλίδου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Περιφερειακός Διοικητής της 2ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος, Αθανάσιος Ντούνας, ο Λιμενάρχης Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Κλιάκας, ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, εκπρόσωπος της Μητρόπολης, μέλη του Δ.Σ. της ΟΛΘ ΑΕ και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.