Skip to main content

Σύσκεψη αγροτών: Ραντεβού στην Agrotica, «όχι» σε συνάντηση με Τσίπρα

Στη συνεδρίαση των αγροτών που πραγματοποιείται στη Σίνδο Θεσσαλονίκης συμμετέχουν εκπρόσωποι αγροτών πάνω από 50 μπλόκα από όλη τη χώρα.

Την απόφαση να εντείνουν τον αγώνα τους στα μπλόκα και να μην συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα εάν δεν αποσυρθούν το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο από την κυβέρνηση έλαβαν οι αγρότες που συμμετείχαν στις δύο συσκέψεις στη Σίνδο και Νίκαια.

Σε ένδειξη των προθέσεων τους οι εκπρόσωποι από περίπου 60 μπλόκα στη Σίνδο αποφάσισαν να κλείσουν τους δρόμους σήμερα την ώρα της συζήτησης στη Βουλή για το ασφαλιστικό 6-9 το βράδυ και αύριο 12-2 το μεσημέρι και 6-9 το απόγευμα. Επίσης, αποφάσισαν τη διοργάνωση μεγάλης κινητοποίησης των αγροτών στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη, ημέρα έναρξης της Agrotica στις 3 μμ στην πλατεία της ΧΑΝΘ. Παράλληλα, ζήτησαν σαφή δέσμευση των άλλων πολιτικών αρχηγών για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο.

Στη Σίνδο η σύσκεψη σημαδεύτηκε, λίγη ώρα μετά την έναρξη της, από την αποχώρηση των αγροτών που ήρθαν από το μπλόκο των Τεμπών. Από την έναρξη της συνεδρίασης τα πνεύματα ήταν τεταμένα, καθώς υπήρξαν διαφωνίες σε διαδικαστικά ζητήματα.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών από τα Τέμπη Παναγιώτης Καλογιάννης, μετά την αποχώρησή του από τη σύσκεψη οι αγρότες θα παραμείνουν στους δρόμους, χωρίς να βιάζονται. «Όσο δεν παίρνει πίσω τα νομοσχέδια και δεν συζητάμε από το μηδέν και δεν σταματούν να τορπιλίζουν οι υπουργοί τον διάλογο που πάει να ξεκινήσει δεν συναντάμε τον Τσίπρα», δήλωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι αγρότες των Τεμπών, κατηγορήθηκαν για αγροπατέρες και γι΄ αυτό το λόγο αποχώρησαν από τη σύσκεψη. «Εμείς ήρθαμε εδώ για να ενώσουμε, όχι να χωρίσουμε. Οι αγροτοπατέρες δεν έχουν θέση εδώ, όσοι ήρθαν εδώ και το παίζουν αγροτοπατέρες τους χαρίζουμε τη διαδικασία».

Πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι όλοι οι αγρότες είναι ενωμένοι και αυτό «θα το δείτε τις επόμενες ημέρες».

 

Kλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με κλείσιμο δρόμων, λιμανιών και τελωνείων για περισσότερες ώρες, αποφάσισαν και οι αγρότες που συνεδρίασαν στο μπλόκο της Νίκαιας.

Ανακοινώνοντας την απόφαση, ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας είπε ότι προϋπόθεση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό είναι η απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει συμπόρευση με τα άλλα μπλόκα που συνεδριάζουν στη Θεσσαλονίκη, απάντησε ότι αυτός ο δρόμος είναι μακρύς.

 

Ένταση σημειώθηκε στην έναρξη της συνεδρίασης στη Σίνδο όταν δύο δημοσιογράφοι προσπάθησαν να εισέλθουν στην αίθουσα και δεν τους επιτράπηκε η είσοδος.

Κατά την έναρξη της συνεδρίαση βρέθηκε και ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος ο οποίος έκανε λόγο για δίκαιο αγώνα. «Είμαστε μαζί σας, ο αγώνας σας είναι δίκαιος. Συνεχίστε για να φέρετε την ανάταση στη χώρα» δήλωσε.

Στο μέτωπο των μπλόκων έκλεισαν γύρω στις 12.00 το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη τα διόδια των Μαλγάρων, ενώ σε δίωρους αποκλεισμούς προχωρούν και άλλα μπλόκα.

Πρώτη δημοσίευση: 12:34