Skip to main content

Χιλιάδες διαδηλωτές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για τη ΔΕΘ (φωτο+vid)

Οι συγκεντρώσεις ξεκίνησαν από τις 18.00 σε πέντε διαφορετικά σημεία, ενώ μετά τις 19.00 ξεκίνησαν οι πορείες με κατεύθυνση όλες την πλατεία ΧΑΝΘ.

των Βασίλη Παπαναστασούλη - Βάσια Μπάρμπα

Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν το απόγευμα του Σαββάτου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εν όψει των εγκαινίων της 82ης ΔΕΘ και υπό την παρουσία χιλιάδων αστυνομικών.

Απροσπέλαστο ήταν το κέντρο της πόλης για αρκετή ώρα, καθώς οι περισσότεροι δρόμοι είχαν κλείσει για τα συλλαλητήρια.

Οι συγκεντρώσεις ξεκίνησαν από τις 18.00 σε πέντε διαφορετικά σημεία, ενώ μετά τις 19.00 ξεκίνησαν οι πορείες με κατεύθυνση όλες την πλατεία ΧΑΝΘ. Μετά τις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου και ενώ ο πρωθυπουργός βρισκόταν ήδη μέσα στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελίδης» ομάδα ατόμων από την πορεία των αντιεξουσιαστών επιχείρησε να μπει μέσα στη ΔΕΘ, με αποτέλεσμα να προκληθεί για λίγη ώρα ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις (δείτε εδώ).

Περίπου 4.000 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για τη μεγάλη διαδήλωση εν όψει των εγκαινίων της ΔΕΘ και της ομιλίας του πρωθυπουργού. Τα άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους και στη συνέχεια μέσω της λεωφ. Νίκης κινήθηκαν προς την πλατεία ΧΑΝΘ. Στη συγκέντρωση έδωσε το παρών και ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Περίπου 3.000 άτομα συμμετείχαν στη συγκέντρωση των εργατικών συνδικάτων, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ, ΕΔΟΘ, ΟΛΜΕ ΠΟΕΔΗΝ. Με σύνθημα «Η αξιοπρέπεια μας είναι αδιαπραγμάτευτη», οι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΞΘ και ΕΔΟΘ ξεκίνησαν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας γύρω στις 6 το απόγευμα, στο άγαλμα του Βενιζέλου και ακολούθησε πορεία.

Στην συγκέντρωση των εργατικών σωματείων ΓΣΕΕ, ΕΚΘ, ΑΔΕΔΥ, ΕΔΟΘ συμμετείχαν και εργαζόμενες από τα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης», οι οποίες είναι μαυροφορεμένες, σε ένδειξη πένθους για τη συναδέλφισσά τους που έβαλε τέλος στη ζωή της.

Στην Αγίας Σοφίας συγκεντρώθηκαν άτομα της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), παρουσία και του επικεφαλής της, Παναγιώτη Λαφαζάνη και ξεκίνησε πορεία με τη συμμετοχή και μελών της ΟΚΔΕ και συνδικαλιστών του χώρου.

Στην Καμάρα συγκεντρώθηκαν άτομα του αντιεξουσιαστού χώρου, της ευρύτερης Αριστεράς, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των πρωτοβάθμιων σωματείων. Τα περίπου 2.000 άτομα ξεκίνησαν πορεία προς την ΔΕΘ. Αστυνομικές δυνάμεις έκοψαν την πορεία τους και κατευθύνθηκαν προς την πλατεία ΧΑΝΘ, μέσω της Αγ. Σοφίας και της Τσιμισκή. 

 

Περίπου 2.000 άτομα είχαν συγκεντρωθεί νωρίς το απόγευμα στην πλατεία Καμάρας, μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, ΑΝΑΡΣΥΑ, μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και άλλων οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Προσυγκέντρωση πραγματοποίησαν μέλη της ΟΚΔΕ στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας, ενώ στην πλατεία Αγίας Σοφίας συγκεντρώθηκαν μέλη του Συντονιστικού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού».