Skip to main content

Σε εξέλιξη συγκέντρωση υπέρ του Ερντογάν στην Κολωνία (φώτο)

Οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν τον τουρκικό και τον γερμανικό εθνικό ύμνο, προτού τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του πραξικοπήματος.

Περίπου 20.000 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στην Κολωνία για να υποστηρίξουν τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος. Συγκεντρωμένοι στη δεξιά όχθη του Ρήνου, οι οπαδοί του ισλαμοσυντηρητικού αρχηγού του κράτους ανέμιζαν στην πλειονότητά τους τουρκικές σημαίες. Δικαστήριο της Γερμανίας απαγόρευσε την απ’ ευθείας μετάδοση χαιρετισμού του Τούρκου προέδρου.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να τραγουδούν τον τουρκικό και στη συνέχεια τον γερμανικό εθνικό ύμνο, προτού τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του πραξικοπήματος.

Στις 16:00 (ώρα Ελλάδας), ώρα έναρξης της συγκέντρωσης, οι συγκεντρωμένοι ήταν «περίπου 20.000», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η αστυνομία της Κολωνίας.

Λίγο πριν από την έναρξη της συγκέντρωσης, η τουρκική προεδρία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» απόφαση της ανώτατης δικαστικής αρχής στη Γερμανία, του Συνταγματικού Δικαστηρίου, να απαγορεύσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απευθυνθεί απευθείας στους συγκεντρωμένους μέσω βιντεοσύνδεσης.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν πολλές μικρές ξεχωριστές αντιδιαδηλώσεις με πρωτοβουλία κινημάτων της γερμανικής αριστεράς και από μια τοπική ακροδεξιά ισλαμοφοβική ομάδα.