Skip to main content

Σε ιδιωτικό καθεστώς οι λαϊκές αγορές στα Σκόπια-Συνεργασία με Ελλάδα

Στην χώρα μας, οι λαϊκές αγορές, είναι υπό κρατική καθοδήγηση με τις περισσότερες αρμοδιότητες να είναι στις περιφέρειες και τους δήμους

Τρόπους για την ανάπτυξη της συνεργασίας, μεταξύ των δύο πλευρών, αναζήτησαν Έλληνες και Σκοπιανοί εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές.

Στις εγκαταστάσεις του σωματείου μικροπωλητών και παραγωγών λαϊκών αγορών εκτός Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», υποδέχτηκαν την δεκαμελή αποστολή από τη γειτονική χώρα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων  Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης Άγγελος Δερετζής και ο πρόεδρος της επιτροπής λαϊκών αγορών και εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα λαϊκών αγορών της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Χριστόπουλος.

Όπως εξήγησαν οι Σκοπιανοί, στους Έλληνες συναδέλφους τους, οι λαϊκές αγορές στη χώρα τους λειτουργούν σε ιδιωτικό καθεστώς, όπου ο καθένας από αυτούς, διατηρεί μετοχές στην εταιρία που έχει δημιουργηθεί. Έτσι έχουν το περιθώριο να είναι ευέλικτοι, ως προς τις αποφάσεις, που λαμβάνουν. Χαρακτηριστικό είναι, πως η εταιρία αυτή, έχει αναλάβει και τον εφοδιασμό των σούπερ- μάρκετ.

Σημειώνεται, ότι στην χώρα μας, οι λαϊκές αγορές, είναι υπό κρατική καθοδήγηση με τις περισσότερες αρμοδιότητες να είναι στις περιφέρειες και τους δήμους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για τη ανταλλαγή προϊόντων. Συνεργασία, που ήδη υφίσταται στα φρούτα και λαχανικά, αλλά θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλα αγαθά. Για το λόγο αυτό συμφωνήθηκε η σημερινή ημέρα να είναι η αρχή μίας πιο στενής συνεργασίας.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του οικονομικού και εμπορικού επιμελητηρίου Μοναστηρίου και κατόπιν συνεννόησης με την αναπληρωτή γενική γραμματέας διεθνών οικονομικών σχέσεων και αναπτυξιακής συνεργασίας Κυριακή Τεκτονίδου. Παράλληλα προγραμματίστηκαν, από το γραφείο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων Θεσσαλονίκης κεντρικής Μακεδονίας Βορείου Ελλάδος του υπουργείου εξωτερικών, συναντήσεις του Σκοπιανού κλιμακίου σε Φλώρινα και Πέλλα.

Ένα λεύκωμα για την Μακεδονία και ένα C.D. για την ιστορία της Θεσσαλονίκης ήταν το δώρο εκ μέρους της περιφέρειας. Πιο «γλυκό», αυτό της ομοσπονδίας, που τους χάρισε από ένα βάζο με μέλι.