Skip to main content

Κάτω από τις 50 μονάδες ο PMI στην Ελλάδα, σε νέα υψηλά στην Ευρώπη

Στην Ελλάδα ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 47,7 μονάδες, παραμένοντας κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που δείχνει συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Σημαντική άνοδο σημείωσε ο μεταποιητικός κλάδος στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο, με ενίσχυση της ανάπτυξης στην Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιταλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Markit, η δραστηριότητα σκερφάλωσε σε υψηλό 70 μηνών, με τον μεταποιητικό δείκτη PMI να φτάνει τις 55,4 μονάδες από 55,2 τον Ιανουάριο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2011. 

Η προκαταρκτική μέτρηση του δείκτη ήταν στις 55,5 μονάδες.

Τα στοιχεία της PMI έδειξαν περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητας σε Ολλανδία (στις 58,3 μονάδες ήτοι σε υψηλό 70 μηνών), Γερμανία (στις 56,8 μονάδες, υψηλό 69 μηνών) και Ιταλία (στις 55 μονάδες, υψηλό 14 μηνών). Στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία η δραστηριότητα διολίσθησε σε χαμηλό τριών μηνών, ενώ στην Ελλάδα ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 47,7 μονάδες, παραμένοντας κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που δείχνει συρρίκνωση της δραστηριότητας.

«Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της Ευρωζώνης αναφέρουν την ισχυρότερη ανάπτυξη στην παραγωγή και τις παραγγελίες των τελευταίων έξι ετών περίπου, σε αυτό που φαίνεται σαν μια ολοένα και πιο ισχυρή ανάκαμψη», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.