Skip to main content

Μπουτάρης για δάνειο από ΕΤΕπ: Ιδεοληψία το «εγώ δεν δανείζομαι»

Απουσία των αντιδρώντων η χθεσινή συνεδρίαση της «Πρωτοβουλίας». Το δάνειο έχει αναπτυξιακό και μόνο χαρακτήρα, το μήνυμα του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Σε ήρεμο κλίμα διεξήχθη χθες το βράδυ η συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας του Γιάννη Μπουτάρη, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το ζήτημα της σύναψης δανείου του δήμου Θεσσαλονίκης, ύψους 37,5 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με σκοπό τη χρηματοδότηση έργων τα οποία περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα. Σε αυτό συνετέλεσε και το γεγονός ότι από τη συνεδρίαση απουσίαζαν περίπου δέκα δημοτικοί σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων και εκείνοι οι οποίοι είχαν εκφράσει αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα της δανειοδότησης.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η δημοτική αρχή επέλεξε να προχωρήσει στη σύναψη δανείου ο κ. Μπουτάρης είπε, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr ότι «θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τις ιδεοληψίες ότι ‘εγώ δεν δανείζομαι’, καθώς με δεδομένη την αδυναμία χρηματοδότησης από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αναζητήσει πόρους από άλλες πηγές. Εξάλλου», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, «δεν δανειζόμαστε για να εξοφλήσουμε χρέη ή για να πληρώσουμε μισθούς. Δανειζόμαστε για να χρηματοδοτήσουμε έργα τα οποία θα αλλάξουν τη μορφή της πόλης». Ο δήμαρχος ενημέρωσε επίσης τους συμβούλους του ότι ο δήμος βρίσκεται σε συζητήσεις και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Περιφερειακής Ανάπτυξης, με την Παγκόσμια Τράπεζα η οποία μπορεί να βοηθήσει την προώθηση κάποιων μεταρρυθμίσεων καθώς και με την Παρευξείνια Τράπεζα η οποία ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει επενδύσεις στην Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μπουτάρης αναγνώρισε ότι έπρεπε, πριν να εισαχθεί το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή την περασμένη Δευτέρα, να προηγηθεί διαβούλευση, τόσο στο εσωτερικό της «Πρωτοβουλίας» όσο και με την αντιπολίτευση. Είπε ότι αυτό θα το αναλάβει ο ίδιος. Ανέφερε ότι θα καλέσει έναν έναν, όλους τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας «με αλφαβητική σειρά ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις» όπως είπε, για να τους πείσει για την αναγκαιότητα σύναψης του δανείου. Επίσης, επανέλαβε ότι θα ζητήσει συνάντηση και με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρο Καλαφάτη για να συζητήσουν για το θέμα αυτό. Ο δήμαρχος είπε ότι από τις συζητήσεις που είχε με τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» διαπίστωσε ότι δεν είναι αρνητικοί στην πρόταση για το δάνειο.

Στη δημοτική ομάδα μίλησε η αντιδήμαρχος Γιούλη Ρανέλλα η οποία αναφέρθηκε στους όρους δανειοδότησης λέγοντας ότι είναι πολύ θετικοί, ενώ επανέλαβε ότι ο κατάλογος των προς χρηματοδότηση έργων από το δάνειο της ΕΤΕπ είναι ενδεικτικός και μπορεί να εμπλουτιστεί. Μίλησε επίσης ο δημοτικός σύμβουλος Σίμος Μπενσασσόν ο οποίος είχε συμμετάσχει από πλευράς δήμου στη διαπραγμάτευση με την ΕΤΕπ.

«Πρώτα να διασφαλίσουμε ότι με το δάνειο θα συμφωνήσει η δημοτική ομάδα αλλά και η αντιπολίτευση, μιας που χρειάζεται ευρεία πλειοψηφία και μετά να προχωρήσουμε» είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρέμβασή της η Σοφία Ασλανίδου. «Αν χάσουμε το δάνειο θα το χρεωθούν πολιτικά αυτοί οι οποίοι εκφράζουν αντιρρήσεις» τόνισε, σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, ο Λευτέρης Κιοσέογλου.

Οι απουσίες

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής Ανδρέας Κουράκης, Λάζαρος Ζαχαριάδης, Στέλιος Λιακόπουλος καθώς και ο Γιώργος Αρβανίτης οι οποίοι είχαν εκφράσει επιφυλάξεις ή και αντιρρήσεις για τη σύναψη του δανείου. Εξ’ αιτίας αυτών των αντιρρήσεων, άλλωστε, το θέμα αναβλήθηκε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της περασμένης Δευτέρας η οποία είχε γίνει παρουσία του κ. Μπουτάρη. Από τη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας απουσίαζαν και άλλοι (Ζέρβας, Παπαστεργίου, Καπόν, Κανάκης, Δημαρέλος κ.λπ.) καθώς και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

Ο κ. Μπουτάρης απουσιάζει από σήμερα στην Αχρίδα της πΓΔΜ όπου είναι προσκεκλημένος του προέδρου της χώρας κ. Ιβάνοφ προκειμένου να μιλήσει σε ημερίδα που διοργανώνει η «σχολή ηγετών» την οποία έχει ιδρύσει ο πρόεδρος της πΓΔΜ. Από εκεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα επιστρέψει αύριο οπότε ο κύκλος των συναντήσεών του με δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του αλλά και με τον κ. Καλαφάτη και άλλους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης θα ανοίξει πιθανότατα από βδομάδα.