Skip to main content

Σε ιστορικά υψηλά το spread

Σε τροχιά μεγάλης ανόδου έχουν μπει τα spreads από το πρωί και ειδικότερα από την ώρα που κυκλοφόρησε η είδηση ότι η Ελλάδα μελετά το ενδεχόμενο να αλλάξει το σχέδιο βοήθειας της οικονομίας, σε σχέση
Σε τροχιά μεγάλης ανόδου έχουν μπει το spread των 10ετών ομολόγων από το πρωί και ειδικότερα από την ώρα που κυκλοφόρησε η είδηση ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει την αλλαγή του σχεδίου βοήθειας της οικονομίας, σε σχέση με αυτά που αποφασίσθηκαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, με στόχο να απογύγει την εμπλοκή του ΔΝΤ. Η είδηση δημοσιεύεται στο Market News International κι έχει ως πηγή κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, στην Αθήνα, χωρίς να το κατονομάζει.

Έτσι, στις 16: 00 το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων, σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά, διαπραγματευόταν σε ιστορικά υψηλά(έφθασε μέχρι τις 408 μονάδες βάσης), ξεπερνώντας τις 405 μονάδες, όπου είχε σκαρφαλώσει τον Ιανουάριο. Λίγο αργότερα, πριν τις 18.00, το spread υποχώρησε στις 380 μ.β.

Εν μέσω αυτής της αναταραχής, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη και η ελληνική κεφαλαιαγορά: Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έκλεισε σήμερα με σημαντικές απώλειες της τάξης του 2,21%.

Η διαρροή

Ειδικότερα, κυβερνητικός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε στο Market News International ότι η Ελλάδα μελετά το ενδεχόμενο να αλλάξει το σχέδιο βοήθειας της οικονομίας.  Ο λόγος είναι ότι «μετά τη σύνοδο κορυφής, ο (Έλληνας) πρωθυπουργός (Γιώργος Παπανδρέου) λαμβάνει πληροφορίες από το ΔΝΤ για τα πιθανά μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα ζητηθούν ως αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια. Τα μέτρα είναι σκληρά και ίσως προκαλέσουν κοινωνική και πολιτική αναταραχή. Μετά από αυτό, πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συνεισφορά του ΔΝΤ».

Με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου, διέψευσε, πολύ καθυστερημένα πάντως, το σχετικό δημοσίευμα.  «Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους της χώρας μαςγια την αλλαγή των όρων της πρόσφατης συμφωνίας του ΕυρωπαϊκούΣυμβουλίου για το μηχανισμό στήριξης», είπε και πρόσθεσε: «Η συμφωνία είναι σημαντική τόσογια την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα, γιατί προσδιορίζει τις συνθήκεςυπό τις οποίες μία χώρα, θα στηριχθεί υπό συγκεκριμένους όρους από τουςεταίρους της. Όπως όμως έχουμε επανειλημμένα διευκρινίσει η Ελλάδα δενέχει ζητήσει την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού».

Νωρίτερα, ανώτατος, αλλά ανώνυμος, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, διέψευσε το δημοσίευμα, υποστηρίζοντας στο Reuters πως «δεν υπάρχει κανένα αίτημα από την Ελλάδα για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Υπάρχει μια συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης και εμμένουμε σε αυτή».

Σε κάθε περίπτωση, όσο συνεχίζονται οι διαρροές από αξιωματούχους της κυβέρνησης, οι ελληνικές προσπάθειες αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού θα πέφτουν στο κενό, καθώς οι αγορές, ούτως ή άλλως, περιμένουν στη γωνία και παραμένουν δύσπιστες απέναντι στην Ελλάδα, παρά τα σκληρά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και παρά τη «στήριξη» των Ευρωπαίων εταίρων μας.

Τελευταία ενημέρωση 17:50