Skip to main content

Σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής στήριξης των αστυνομικών

Η εφαρμογή της τηλεφωνικής γραμμής αποτελεί ένα αίτημα των αστυνομικών και της ψυχιατρικής υπηρεσίας της ΕΛΑΣ από το 2009 το οποίο υλοποιείται σήμερα

Την ειδική τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης, συμβουλευτικής και ενημέρωσης των αστυνομικών παρουσίασαν σήμερα ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, σε ειδική εκδήλωση στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πρόκειται για ένα αίτημα των αστυνομικών και της ψυχιατρικής υπηρεσίας της ΕΛΑΣ από το 2009, το οποίο υλοποιείται σήμερα. Όπως ανακοίνωσαν οι ηγεσίες του υπουργείου και της Αστυνομίας, από σήμερα το βράδυ -ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα- η τηλεφωνική γραμμή θα είναι στη διάθεση όποιου αστυνομικού ζητάει βοήθεια για ψυχολογικούς λόγους, διασφαλίζοντας το απόρρητο των στοιχείων του.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία στελεχώνεται από εννέα αστυνομικούς, που έχουν σπουδάσει ψυχολογία και υποβλήθηκαν σε ειδική εκπαίδευση για το χειρισμό των προβλημάτων συναδέλφων τους. Η συγκεκριμένη υπηρεσία θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και ο αριθμός της τηλεφωνικής γραμμής είναι 210 3410900. Όπως τονίζεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, «η λειτουργία της γραμμής έχει σκοπό να παρέχει επιστημονική υποστήριξη και συμβουλευτική ενημέρωση, που θα βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν διάφορα ζητήματα που τους απασχολούν σε επαγγελματικό, ατομικό, οικογενειακό επίπεδο, ενώ βασικά χαρακτηριστικά της αποτελούν η διασφάλιση της ανωνυμίας και η πλήρης εχεμύθεια».

Στο παραπάνω τηλεφωνικό αριθμό δεν θα μπορούν να απευθύνονται μόνο οι αστυνομικοί και γενικότερα το προσωπικό του υπουργείου, αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και συνταξιούχοι αστυνομικοί, οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου, καθώς οι αστυνομικοί που εκπαιδεύτηκαν για τον σκοπό αυτό, θα εκτελούν συνεχώς βάρδια ανά δύο άτομα.

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης τόνισε ότι η ιδέα της στήριξης προέκυψε έπειτα από μια σειρά περιστατικών σ' όλη τη χώρα, «που φώναζαν, κραύγαζαν, για την αναγκαιότητα να υπάρξει μια συμπληρωματική δράση, στον τομέα της ψυχικής υγείας».