Skip to main content

Σε ΜΜΕ και κλάδους χαμηλού ρίσκου η στρατηγική της Piraeus Bank Bulgaria για το 2010

Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως και 15 εκ. ευρώ, αλλά και σε τομείς όπως η ενέργεια, τα τρόφιμα και ποτά, οι υπηρεσίες και γενικότερα κλάδοι με προοπτική μελλοντικής ανάπτυξης και
Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως και 15 εκ. ευρώ, αλλά και σε τομείς όπως η ενέργεια, τα τρόφιμα και ποτά, οι υπηρεσίες και γενικότερα κλάδοι με προοπτική μελλοντικής ανάπτυξης και χαμηλό ρίσκο, εστιάζεται η στρατηγική της Piraeus Bank Bulgaria για το 2010.

Η βουλγαρική θυγατρική του ομώνυμου ελληνικού τραπεζικού ομίλου θεωρεί πως στοχευμένες δράσεις σε αυτό το πεδίο μπορεί να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα την επόμενη ημέρα της κρίσης, δεδομένου ότι πιστεύει πως από αυτούς τους τομείς θα ξεπηδήσουν οι επιχειρήσεις που θα «τραβήξουν» την οικονομία της γειτονικής χώρας προς την ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, καθοριστικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν τα επιχειρηματικά κέντρα που έχει αρχίσει να «χτίζει» στην τοπική αγορά η τράπεζα, έχοντας ήδη σε λειτουργία από ένα στη Σόφια και στη Βάρνα. Το επόμενο βήμα προβλέπει τη λειτουργία άλλων τριών επιχειρηματικών κέντρων στην περιφέρεια της Βουλγαρίας και συγκεκριμένα στις πόλεις Πλόβντιβ, Μπουργκάς και Πλέβεν (τα δύο αναμένεται να ανοίξουν τις πύλες τους στους πελάτες της τράπεζας φέτος), ενώ αμέσως μετά θα λειτουργήσουν ακόμη 1-2 στην πρωτεύουσα, η οποία «σηκώνει», από άποψη μεγέθους αγοράς τουλάχιστον τρία τέτοια κέντρα. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή το συνολικό δίκτυο της τράπεζας στη βουλγαρική επικράτεια, περιλαμβάνει 101 καταστήματα.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί, επίσης, φέτος και στα κοινοτικά κονδύλια που θα αρχίσουν να ρέουν στη βουλγαρική οικονομία, από τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πεδίο αυτό έχει υπάρξει και σχετική προετοιμασία, αφού συστάθηκε ειδική ομάδα στελεχών της Piraeus Bank Bulgaria η οποία θα έχει ως ρόλο να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε πελάτες για τις δυνατότητες αξιοποίησης κοινοτικών προγραμμάτων. Οι συγκεκριμένες ομάδες, ταυτόχρονα, θα προωθούν και τα υπόλοιπα προϊόντα της τράπεζας, όπως ασφαλιστικά, μισθοδοσίας κλπ, εκτός από τις χορηγήσεις δανείων. Σε επίπεδο πιστωτικής επέκτασης, εν τω μεταξύ, ο προγραμματισμός –που θα εξαρτηθεί και από τις συνθήκες της αγοράς- προβλέπει ο ρυθμός των χορηγήσεων να κινηθεί συντηρητικά στο 8-10%, έναντι 60-80% τα προηγούμενα χρόνια των «παχιών αγελάδων».

Όσον αφορά στη χρονιά που έκλεισε, οι δυσκολίες του 2009 επηρέασαν την οικονομία της χώρας και όπως ήταν φυσικό και τις δραστηριότητες των τραπεζών. Παρόλα αυτά, η Piraeus Bank Bulgaria υπολογίζεται ότι για το 2009 θα παρουσιάσει κέρδη στα επίπεδα του 2008, αν όχι κατά τι υψηλότερα, ως αποτέλεσμα των ενεργειών καλύτερης διαχείρισης και της αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου, αλλά και της μείωσης του κόστους. Κι αυτό, παρότι η περσινή χρονιά θα επιβαρυνθεί και με προβλέψεις για επισφαλή δάνεια, συνολικού ύψους 22-23 εκ. ευρώ, τα οποία υπό άλλες, κανονικές συνθήκες θα είχε προσμετρηθεί στο αποτέλεσμα της περιόδου.