Skip to main content

Σε ομηρία ο δήμος Θεσσαλονίκης για την ασφαλιστική ενημερότητα

Μπαράζ αλληλογραφίας και διαβουλεύσεων μεταξύ δήμου Θεσσαλονίκης και ΙΚΑ. Αναστάτωση στη δημοτική αρχή, κινδυνεύουν να χαθούν κοινοτικά κονδύλια.

Σε ομηρία παραμένει ο δήμος Θεσσαλονίκης καθώς το ΙΚΑ ακόμα δεν του έχει χορηγήσει ασφαλιστική ενημερότητα, προβάλλοντας νέους όρους.

Εδώ και περίπου δύο μήνες η δημοτική αρχή έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ αλληλογραφίας και συζητήσεων με το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προκειμένου να βρεθεί μία λύση και να μη χαθούν κονδύλια που δικαιούται ο δήμος από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Με έγγραφο του τον Ιούνιο το ΙΚΑ υποστήριζε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει οφειλές τις οποίες δεν έχει ρυθμίσει. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η δημοτική αρχή, αν και υπάρχει νομοθεσία σύμφωνα με την οποία τα ασφαλιστικά Ταμεία μπορούν να χορηγήσουν κατ΄ εξαίρεση ασφαλιστική ενημερότητα όταν πρόκειται για ευρωπαϊκά προγράμματα, το ΙΚΑ δεν τη χορηγεί, θέτοντας επιπλέον προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης Γιούλη Ρανέλλα, το υποκατάστημα του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη θέτει νέες προϋποθέσεις για τη χορήγηση του εγγράφου. Συγκεκριμένα, το ΙΚΑ ζητά η ασφαλιστική ενημερότητα – εάν χορηγηθεί- να χρησιμοποιηθεί σε ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν κοινωφελή σκοπό αλλά και οι οφειλές του δήμου να προέρχονται από τέτοια προγράμματα.

Το θέμα βρίσκεται πλέον στα χέρια του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιου Πετρόπουλου, ο οποίος έχει ενημερωθεί σχετικά. Την Πέμπτη η αρμόδια αντιδήμαρχος είχε επικοινωνία και με τον διοικητή του ΙΚΑ Διονύση Καλαματιανό, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα βρεθεί μια λύση.

Στον δήμο πάντως επικρατεί αναστάτωση καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν οι προθεσμίες για την κατάθεση εγγράφων και κατ΄ επέκταση και ευρωπαϊκά κονδύλια, που αγγίζουν τα 3,6 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η δημοτική αρχή προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί άμεσα λύση θα ακολουθήσει τη νομική οδό, προκειμένου να προσβάλει την απόφαση του ΙΚΑ και να του χορηγηθεί η ασφαλιστική ενημερότητα.