Skip to main content

Σε «παρανόηση» αποδίδει η Ευταξά τον ντόρο από τους ορισμούς Σπανάκη

Δεν βλέπει προσπάθεια υποβάθμισης της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης της ΝΔ η πρόεδρός της και αποδίδει σε λάθος της Αθήνας το ζήτημα που προέκυψε.

Σε... παρανόηση κι όχι σε εσκεμμένη προσπάθεια υποβάθμισης αποδίδει η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Νομού Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Βίκυ Ευταξά, τον ντόρο που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες μέρες με τις αποφάσεις του γραμματέα Οργανωτικού του κόμματος, Βασίλη Σπανάκη, να τοποθετήσει «τομεάρχες συνδέσμους» στις τέσσερις ΝΟΔΕ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

«Δεν υπάρχει καμιά φασαρία. Συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της Διοικούσας και μίλησα με τους προέδρους των τεσσάρων ΝΟΔΕ. Το κλίμα είναι πολύ καλό, ήρεμο και συνεργαζόμαστε, έστω κι αν υπάρχουν σε διάφορα θέματα διαφορετικές απόψεις. Σε μια περίοδο που οι εξελίξεις τρέχουν και είναι πολύ σημαντικές, ίσως και πιο γρήγορες από ό,τι αντιλαμβανόμαστε, δεν μπορούμε να μπαίνουμε σε μια εσωστρέφεια, που τραβάει πίσω την οργάνωση της Θεσσαλονίκης. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση, να οργανωθούμε καλύτερα και να προσεγγίσουμε όλα τα τμήματα της κοινωνίας», είπε η κ. Ευταξά, στην τακτική μηνιαία συνάντησή της με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα θέματα της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχει εσωστρέφεια υποστήριξε η κ. Ευταξά, όπως δεν υπάρχει και εσκεμμένη επιχείρηση υποβάθμισης της Διοικούσας. «Υπάρχει παρανόηση. Η ΔΕ διέπεται από τις προβλέψεις του καταστατικού του κόμματος, τον κανονισμό λειτουργίας των περιφερειακών οργάνων, την εγκύκλιο Έβερτ του 1994 και το πολιτικό εθιμικό δίκαιο εντός του κόμματος. Υπήρξε αναστάτωση με τον ορισμό των τομεαρχών συνδέσμων και φαίνεται πως έχει γίνει ένα λάθος στην ανακοίνωση της γραμματείας Οργανωτικού. Πιθανώς δεν κατανόησαν τη δομή της Διοικούσας στην Αθήνα, γι' αυτό και έστειλα σχετική επιστολή. Η ΔΕ είναι τριτοβάθμιο κι όχι δευτεροβάθμιο όργανο, ισόβαθμο των γραμματειών του κόμματος, γι' αυτό άλλωστε ο πρόεδρός της ορίζεται από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ. Άρα δε χρειάζεται κανένας ενδιάμεσος ή διαμεσολαβητής... Δεν είμαστε σαν μια ιστορική ΝΟΔΕ. Υπήρξε παρανόηση και θεωρώ ότι πίσω από αυτό δεν υπάρχει κανένα δεύτερο επίπεδο σκέψης. Ο κ. Σπανάκης έχει δικαίωμα τοποθέτησης τομεαρχών συνδέσμων στις τέσσερις ΝΟΔΕ της Θεσσαλονίκης, όχι όμως στη Διοικούσα. Εκεί έχει τον αναπληρωτή γραμματέα Οργανωτικού Βόρειας Ελλάδας, γραμματέα Οργανωτικού της ΔΕ κτλ. Υπάρχουν δυο θέσεις αυτή τη στιγμή στον κομματικό μας μηχανισμό που 'χηρεύουν'. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής της καταστατικής δομής της ΔΕ», είπε η κ. Ευταξά.

Πρόγραμμα Μητσοτάκη

Τελικά πάντως, αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη μόνο για μια μέρα (26 Οκτωβρίου) κι όχι για όλο το τριήμερο, ενώ υπάρχει και μια πιθανότητα να είναι στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Έτσι αναβάλλονται και τα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΝΔ Θεσσαλονίκης, που ο τοπικός μηχανισμός σχεδιάζει, σύμφωνα με την κ. Ευταξά, να αποτελέσουν πολιτικό γεγονός κι όχι μια απλή τελετή. «Δεν μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο μιας τέτοιας επίσκεψης και συνεπώς προτείναμε να επισκεφτεί ο κ. Μητσοτάκης για ένα διήμερο τον Νοέμβριο την Α' και Β' περιφέρεια Θεσσαλονίκης και τότε να γίνουν τα εγκαίνια και οι πιθανές επισκέψεις του στην Αμφίπολη (το θέλει ο ίδιος) ή στην Πρώτη Σερρών», τόνισε η κ. Ευταξά.

Προσφυγικό

Η Διοικούσα Επιτροπή αναλαμβάνει στο επόμενο διάστημα και μια σειρά πρωτοβουλιών για δράσεις με αντίκτυπο στην περιοχή.

Κορυφαίο πρόβλημα, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΔΕ, είναι το προσφυγικό και γι' αυτό προγραμματίζεται μια μεγάλη πρωτοβουλία, όπως τη χαρακτήρισε.

Επίσης, προετοιμάζεται ένας «ιδιαίτερος ρόλος» για τις νομαρχιακές και τοπικές οργανώσεις (ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ), που «για πολύ καιρό δεν είχαν ισχυρή παρουσία στις γειτονιές».

Μετά την 28η Οκτωβρίου θα εκλεγούν και οι θεματικοί τομεάρχες, ενώ ήδη ξεκίνησε το μπαράζ εκδηλώσεων ως τα Χριστούγεννα. Μεγάλες εκδηλώσεις είναι για το συριακό στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, η εβδομάδα δωρεάν εξετάσεων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (κοινωνικά ιατρεία) στις αρχές Δεκεμβρίου, η παρουσία του αντιπροέδρου, Άδωνη Γεωργιάδη, σε εκδήλωση της ΔΗΜΤΟ Αμπελοκήπων στις 3 Δεκεμβρίου και η μεγάλη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση.

Εκδηλώσεις, που έχουν κοινωνικό πρόσημο φαίνεται να κυριαρχούν αυτό το διάστημα, καθώς είναι σε εξέλιξη η δράση «Κανείς στο περιθώριο».

Εκλογές και ΟΝΝΕΔ

Η κ. Ευταξά είπε ότι βλέπει να γίνονται εκλογές πολύ σύντομα, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στο πεδίο της οικονομίας.

Αναφερόμενη στην επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ δικαιολόγησε την απόφαση Μητσοτάκη για κατάργηση της οργάνωσης, διότι «είχε αποϊδεολογικοποιηθεί» και ζήτησε κι από τη νεολαία να ξαναδεί τις παθογένειες εκείνου του συστήματος.

Είπε πως οι 950 σύνεδροι σημαίνουν περίπου 30.000 υπογραφές και τόνισε πως οι «αντάρτες» που εξαιρέθηκαν από το συνέδριο της νέας ΟΝΝΕΔ έχουν δύναμη κυρίως στη Θεσσαλονίκη, ενώ δεν έχουν δυναμική στις άλλες περιοχές της χώρας.

Τέλος, η ίδια απέκλεισε κάθε πιθανότητα να είναι υποψήφια βουλευτής στις επόμενες εκλογές. «Ήμουν υποψήφια το 2009 σε συνθήκες 'επιστράτευσης' όταν πολλοί δεν ήθελαν να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια. Ψάχναμε υποψήφιους και το 2015. Σήμερα, έχουμε ένα πολύ καλό δείγμα παράστασης νίκης, διότι γίνεται χαμός από ανθρώπους που θέλουν να είναι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ», τόνισε.