Skip to main content

Πάρτι με παράνομα φυτοφάρμακα στην ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης

Τι λένε γεωπόνοι, παραγωγοί και αγροτοσυνδικαλιστές για τα παράνομα φυτοφάρμακα, που αποτελούν κοινό μυστικό στην ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης.

Πάρτι γίνεται αυτή την εποχή με τα παράνομα φυτοφάρμακα, που κυκλοφορούν στην παρα-αγορά των γεωργικών προϊόντων, με την τιμή τους να είναι εξαιρετικά πιο χαμηλή από εκείνη των νόμιμων, όπως τουλάχιστον λένε όσοι ασχολούνται στην πρωτογενή παραγωγή.

Στη Θεσσαλονίκη, στα στέκια των αγροτών και στα καφενεία των χωριών, συζητείται παντού το κόστος των ζιζανιοκτόνων, που είναι εξαιρετικά υψηλό, με αποτέλεσμα να αναζητούνται άλλες λύσεις, που οδηγούν σε μια αγορά, σαφώς πιο φτηνή, λιγότερο όμως ασφαλή...

Η περίοδος των ψεκασμών άλλωστε ξεκινά αυτές τις μέρες, γι' αυτό και οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν επιδοθεί σε ένα σαφάρι ελέγχων και εντοπισμού των παράνομων φυτοφαρμάκων. Κυρίως οι εισαγωγές παράνομων φυτοφαρμάκων γίνονται από τη γειτονική Βουλγαρία, αλλά κι από την Τουρκία. Παλιότερα, όπως τόνισαν στελέχη του αγροτικού κόσμου της Θεσσαλονίκης, έκαναν θραύση τα παράνομα φυτοφάρμακα πολύ χαμηλής τιμής (στο ένα τρίτο της εγχώριας τιμής) από την Ιταλία που ψεκάστηκαν σε ορυζώνες της Θεσσαλονίκης. «Ορισμένοι από τη Χαλάστρα έπαιρναν πριν από χρόνια τα ίδια φυτοφάρμακα για τα ρύζια από την Ιταλία σε τιμή 60% φτηνότερη από την Ελλάδα», τόνισε παραγωγός στη Voria.gr.

Τις προηγούμενες μέρες εντοπίστηκε στην περιοχή του Σοχού αποθήκη με παράνομα φυτοφάρμακα (σχεδόν ενός τόνου), ενώ ανάλογη ποσότητα είχε εντοπιστεί στο τέλος του 2016 σε περιοχή της Χαλκιδικής. Τα συγκεκριμένα φυτοφάρμακα επρόκειτο να διατεθούν σε αγρότες σε τιμή –σύμφωνα με πληροφορίες- φτηνότερη κατά 20% (ίσως και παρακάτω) σε σχέση με τα αντίστοιχα νόμιμα.

Γεωπόνοι και στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών επισημαίνουν ότι σκευάσματα άδεια, χρησιμοποιημένα, με δραστικές ουσίες απαγορευμένες στη χώρα μας έχουν βρεθεί κατά καιρούς σε καλλιέργειες και σε κανάλια σε περιοχές και της Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζοντας ότι το πρόβλημα αφορά στην τοξικότητα ορισμένων φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται ευρέως στην Τουρκία κι όχι στη Βουλγαρία όπου ισχύουν πλέον οι κανονισμοί της ΕΕ. Ανάλογες συσκευασίες βρέθηκαν και στη Βουλγαρία, εισαγόμενα από την Τουρκία, όπως κατήγγειλαν οικολόγοι και στις δυο πλευρές των συνόρων.

«Εξάλλου, και στη νότια Βουλγαρία πριν από λίγο καιρό είχαν εντοπιστεί ακόμη και συσκευασίες επικίνδυνων φυτοφαρμάκων, των οποίων η χρήση στην Ελλάδα έχει απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο στη ρύπανση, στην περιβαλλοντική διάσταση του ζητήματος και στην ποιότητα της ελληνικής παραγωγής, αλλά και στη δημόσια υγεία, αφού τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων μένουν και στο τελικό γεωργικό προϊόν», εξήγησαν γεωπόνοι στη Voria.gr.

Πώς γίνεται το deal

Παραγωγοί, αγροτοσυνδικαλιστές, γεωπόνοι και γενικότερα όσοι εμπλέκονται στον πρωτογενή τομέα γνωρίζουν τι γίνεται με τα παράνομα φυτοφάρμακα. Έχουν μάλιστα επισημάνει τα προβλήματα στην Πολιτεία ζητώντας περισσότερους και πιο αυστηρούς ελέγχους.

Αυτές τις μέρες, τονίζουν γεωπόνοι, Βούλγαροι ντίλερ γυρνούν στα χωριά της Θεσσαλονίκης και μαζεύουν παραγγελίες. Σύμφωνα με την πρακτική, που γνωρίζουν πολλοί στον αγροτικό κόσμο, οι παρτίδες έρχονται και σε συνεννόηση με ιδιοκτήτες αποθηκών συγκεντρώνονται και διανέμονται στους παραγωγούς.

Αυτή είναι η μία μέθοδος. Η άλλη είναι οι απευθείας αγορές από τη Βουλγαρία ή την Τουρκία των φυτοφαρμάκων από τους ίδιους τους παραγωγούς. Παίρνουν το ρίσκο του τελωνείου, όμως φαίνεται ότι αξίζει...

Η πιθανότητα να γίνεται κάτι ανάλογο κι από τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων και φυτοπροστατευτικών, από γεωπόνους κτλ. είναι μάλλον πολύ μικρή (αν και στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί και γεωπόνοι που πουλούσαν παράνομα προϊόντα), καθώς η νομοθεσία είναι εξαιρετικά αυστηρή και οι έλεγχοι αρκετοί.

Το κόστος

Στις καλλιέργειες που απαιτούν πολλούς ψεκασμούς με φυτοπροστατευτικά προϊόντα, όπως είναι τα οπωροκηπευτικά, λαχανικά και γενικώς εκτατικές καλλιέργειες το κόστος είναι εξαιρετικά μεγάλο.

Υπολογίζεται ότι για τη χρήση των κατάλληλων φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε τέτοιες καλλιέργειες το κόστος τους μπορεί να αγγίξει το 30% του συνολικού κόστους παραγωγής και πάντως είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Συνεπώς, όταν το ίδιο φυτοφάρμακο της ίδιας πολυεθνικής στην Ελλάδα πωλείται για παράδειγμα 100 ευρώ, στη Βουλγαρία 80 και στην Τουρκία 60, η διαφορά είναι υπολογίσιμη...

«Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η τοξικότητα, όσο πιθανώς η διαφορετική σύσταση των ίδιων φυτοφαρμάκων από χώρα σε χώρα. Μπορεί να αλλάζουν οι περιεκτικότητες, οι αναλογίες κτλ. και ο αγρότης να μην το καταλαβαίνει νομίζοντας ότι χρησιμοποιεί το ίδιο ακριβώς προϊόν. Είναι μεν προϊόντα πολυεθνικών, αλλά έχουν διαφοροποιήσεις. Και οι ετικέτες δεν είναι... ευανάγνωστες. Υπάρχουν καλλιέργειες που καταστράφηκαν, κάηκαν κτλ.», σημειώνουν γεωπόνοι.